NASJONALDAGEN:

Randabergs 17.mai-historie går tilbake til 1895. Dagen ble markert på grunn av faren for krig mellom Norge og Sverige.,

— Det var tilnærmet samme tendenser mellom Norge og Sverige, som det er mellom Russland og Ukraina, sier Birger Lindanger.

Han forteller at det var Randaberg ungdomslag med BSA Vistnes i spissen. Den gang hadde de en samling på Randabergfjellet, med leker og taler. Fjellet hadde vært et møtested lenge, der lå kirken og der feiret de St. Hans. I Middelalderen var også det et sted de brant veten og under Napoleonskrigen hadde de vaktstasjon på fjellet.

— Randabergfjellet har vært et av de viktigste stedene gjennom Randabergs historie.

Randaberg sentrum var stedet for denne 17. mai-feiringen. Årstallet er 1985. Kjenner du deg igjen? Foto: FOTO: Ottar Bø/Randaberg kommune

Året etter ble ungdomslaget nedlagt og totalavholdsforeningen tok over i 1906. Da ble det arrangert kappgang og harehopp.

— Det var ingen som hadde fri på 17. mai, det ble regnet som en arbeidsdag. Det var først på kvelden de møttes i forsamlingshuset for å markere dagen.

Etterhvert tok avholdslosjen over og det ble klokken 12.00 arrangert barnetog. Barna fikk melk fra bonden og de arrangerte leker. På kvelden møttes bygdefolket i forsamlingshuset og markerte dagen med taler.

Fra 17. mai på Viste i 1984 hvor Arild Nyvoll holdt tale. Foto: FOTO: Randaberg kommune/Ottar Bø

— Da krigen kom ble det ikke noe feiring. Det var først i 1945 det ble arrangert 17. mai igjen. Da ble dagen markert ved Viste stranden og først i 1950 ble det dannet et musikkorps. Slik er Randaberg sin 17. mai-historie, avslutter Lindanger.

Da Randaberg ble egen selvstendig kommune, var det losjen som arrangerte dagen, med samling på fjellet og 17. mai-fest i forsamlingshuset.