BEHANDLINGER: Randaberg kommune er «ivrig» bruker av Statsforvalteren, spesielt i byggesaker.

For tiden er det tre saker som har vært til behandling og avgjørelse der. For noen beboere er det positive svar, mens for andre er det ikke det.

I en av sakene (bildet) er det fra Valahaug. Kort fortalt så var det på en adresse her et ønske og en søknad om etablering av takterrasse med rekkverk nærmere nabogrensen enn 4 meter. Det kom inn to nabomerknader mot søknaden som kommunen godkjente.

– Store ulemper

– Klager anfører i det vesentlige at vedtaket innebærer store ulemper med innsyn og støy. Klager mener vilkårene for å unngå bruk av taket til terrasse nærmere nabogrensen enn 2 meter er proforma. Klager anfører at det foreligger en avtale med tiltakshaver om at det ikke skal etableres takterrasse på garasjen, het det blant annet.

Statsforvalteren er uening i vedtaket kommunen har gjort - og har satt en foreløpig stopper for etablering av takterrasse med rekkverk. Man er ikke fornøyd med måten som behandlingen er gjort.

– Kommunen har behandlet søknaden om tillatelse til tiltak som en endring av eksisterende tillatelse til oppføring av garasje. Statsforvalteren kan ikke se at det er riktig. Endring av en tillatelse til oppføring av garasje kan for eksempel være aktuelt dersom plassering, høyde eller utforming av garasjen må endres. Bruksendring fra tak til takterrasse er imidlertid et selvstendig, søknadspliktig tiltak, og ikke endring av eksisterende tiltak. heter det blant annet.

Returnerer tilbake

Statsforvalteren finner det etter dette nødvendig å returnere saken til kommunen, for fornyet saksbehandling, heter det videre - og dette er også et vedtak som ikke kan påklages til et overordnet forvaltningsorgan.

Dermed kommer også denne saken tilbake til administrasjonen og til politisk behandling.

Også andre saker har vært inne hos Statsforvalteren, som en med bygging av bolig i Viste Hageby hvor naboer har påklaget kommunens vedtak om endringstillatelse for høyden til en bolig. Det viser seg at boligen er 18 centimeter høyere enn først omsøkt, men søknad er godkjent og dispensasjon gitt. Naboer klaget, men Statsforvalteren opprettholder kommunen vedtak.

Likevel ber Statsforvalteren, kommunen om å ta grep i Viste Hageby, for det er et men i denne saken.

– Vi ønsker imidlertid å anbefale kommunen om å oppdatere planen i tråd med sin praksis. Konfliktnivået og antall nabo- og gjenboermerknader i saken tilsier at kommunen bør ta grep for å forhindre ytterligere nabokonflikter.