BIBLÅ: I formiddag var det «familielørdag» igjen på Randaberg folkebibliotek.

Temaet denne gang var fotball, med fokus på Brynes «store sønn», Erling Braut Haaland.

Den prisnominerte forfatteren Ørjan Zazzera Johansen var leid inn for å prate om det han kan aller best; om livet og karrieren til Haaland.

– Jeg er ekstremt stolt over Haaland, og er ikke alene om det på Bryne, sier Zazzera Johansen, som selv har spilt fotball i både ung og voksen alder.

Han legger ikke skjul på at det er kjekt med bibliotek, og gleder seg over å se det er yrende liv mellom bokhyllene.

– Dette er faktisk min første gang her på Randaberg folkebibliotek. Jeg har aldri vært her før, og synes det er stas å bli spurt om å komme for å prate om Haaland.

Foto: Simen Ingemundsen

Zazzera Johansen hadde hele sin barndom argentinske Diego Maradona som sitt fotballidol, og håper han en gang får møte Haaland og skrive hans offisielle biografi.

– Hvem som helst kan skrive en helt ok bok om Haaland, men jeg kjenner fotballmiljøet, har brukt de samme garderobene, har vokst opp i samme gate som Haaland, hatt den samme trenere, og spilt på de samme fotballbanene, så jeg har nok litt mer kunnskap om Brynes «store sønn» enn noen andre.

Bryne-forfatteren husker godt fotballstemningen i Bryne da Viking tok gull og Bryne tok sølv i 1982.

– Den gang var det 14.000 innom Bryne for å se brynespillerne møte Viking til oppgjør. Den gang var det bare rundt 5000 som bodde på Bryne, så det var ville tilstander. Slik var det egentlig hele 70- og 80-tallet, den gang det var knallharde oppgjør mellom de lokale motstandslagene.

Det var med «Fotballprosjektet - Flest mulig. Lengst mulig. Best mulig» fra 2020 (På Jæren forlag) at interessen for å skrive om fotballikonet Erling Braut Haaland startet. Den skrev han sammen med legenden Alf Ingve Berntsen. Foto: Jæren forlag

Zazzera Johansen benytter hvert et ledig minutt til å skrive, det er slik det blir bøker av, men han legger ikke skjul på at det er ganske krevende å være forfatter, samtidig som han har fulltidsjobb i Jærmuseet.

– Jeg har en sønn, han er flau over hva jeg driver med, han synes fotball er kjedelig, så jeg gir han rom for å drive med sine egne interesser, slik jeg får skrevet om det jeg kan aller best.

Han har som nevnt skrevet tre bøker om Erling Braut Haaland; «Fotballprosjektet - Flest mulig. Lengst mulig. Best mulig» fra 2020, «Historia om Erling Braut Haaland» fra 2022 og «Erling Braut Haaland - frå liten til størst» fra 2024. De to sistnevnte er skrevet på nynorsk.

– Jeg tror nok Erling Braut Haaland er melket nok i bokform inntil videre, kanskje jeg en gang i framtiden skriver en ny. Da blir det i så fall en bok om karrieren hans totalt sett.

Brynebuen drar for tiden rundt med boken sin, og ble ikke skuffet over et par over ti randabergbuer hadde tatt turen for å høre han prate om den han brenner mest for. Han har nemlig opplevd samme antall besøkende i Bergen, men blitt temmelig overrasket over 70 besøkende da han gjestet et lite bibliotek i Etne.

– Det er så variert hvor mange som møter opp, men jeg er fornøyd med hver enkelte som velger å sette av tid for å høre på meg, avslutter Zazzera Johansen, som er spent på om han vinner årets «Bokslukerpris».