Kommentar: Hvilken idrettslig handlingsplan vises det til?

  • Per Thime
Publisert: Publisert:

KOMMENTAR: - Kommunedirektøren ser på anlegg for idrett og fysisk aktivitet som langsiktige investeringer i en bedre folkehelse og utvikling av et godt lokalsamfunn.

Flott!

Det står skrevet i en sak som kommer opp i Hovedutvalg for nærmiljø og kultur i den nærmeste møterunden.

Planer er fint - men Idrettsrådet står igjen som tapere når man etter hvert skal banke gjennom et budsjett for de neste årene, hvis det blir som man leser.

Idrettsrådet har kommet med innspill om både det ene og det andre, men svært lite er med. Det er faktisk vanskelig å finne noe.

Økonomi har selvsagt noe å si, men nå går det på bekostning av idretten - synes flere.

Jeg vil si det er en del ting som blør, men kanskje ikke så lenge. Myrå 2 blør ikke, men det gjør en av landets dårligste kunstgrasbaner, den ved Randaberg stadion.

Faktisk er den i så dårlig stand at den kan bli stengt i løpet av det neste halvåret. Det skyldes to ting, underlaget som er ubrukelig, men også at banen ikke er miljøvennlig. – Miljøgiftig og en tikkende miljøbombe, sier NFF. Det jobbes med Myrå 2, men det er ikke satt av ei krone i neste års budsjett.

Kunstgrasbanen ved Randaberg stadion er ikke bare i elendig stand, men også en tikkende miljøbombe.
Les også

– Denne banen er i ille stand - er også en tikkende miljøbombe som kan bli stengt

Det rett og slett må komme, som jeg ser det. Her snakker vi en pris for omlegging av bane på rundt 10. millioner kroner. Gjør man ikke noe her snarest, kan hundrevis av unge stå uten fotballtilbud i kommunen.

Ingen lokalpolitikere vil vel det?

Så er det hallkapasitet. Den vet vi er sprengt - det skrikes etter ny idrettshall. Tidligere har jeg skrevet at det bør være en ny hovedhall, men dessverre blir det nok en treningshall om noen år, for heller ikke der ligger det an til noe konkret. Ikke annet enn at ny hall bør være det første som prioriteres når den tid kommer.

Dermed får man nok nøye seg med en umoderne hall 1, hvor publikum ikke ser spillerne langs den ene siden av håndballbanen, i årevis fremover.

Med det samme jeg er i gang. Randaberg IL Fotball skal bygge ny stadion. Det er forståelig at de ønsker et nytt anlegg. Men, også her kan man sette det på spissen og spør:

Hvorfor skal RIL Fotball bygge ny stadion?

Det er da strengt tatt ikke deres ansvar å bygge anleggene i kommunen. Randaberg kommune gjør veldig mye bra, men strengt tatt har vel aldri kommunen laget en eneste fullskala kunstgrasbane i egen kommune. I Stavanger er det ikke lenger klubber som eier banene, for her var Sportsklubben Jarl i Hillevåg den siste.

Helt tilbake i 2006/2007 ble «Jarlabanen» kommunal - fordi da ble det kunstgras, men det hadde ikke klubben råd til og dermed ble også det kommunens eiendom.

Jeg er fristet til å si, hadde det ikke vært for at RIL Fotball allerede har brukt millioner av kroner på ulike ting i forbindelse med planlegging, ja, da hadde jeg lagt planene bort og overlatt jobben med fotballbaner til kommunen.

Enten det eller lagt planene ved siden av Randaberg Arena bort - og satset på å oppgradere det gamle anlegget på et vis.

Det eneste jeg føler meg sikker på er at Myrå 2 kommer på plass før det er gått ett år.

Når politikerne nå er inne i sluttrunden med budsjettforhandlinger så er det helt sikkert mye å tenke på.

Ta da med dere at det finnes mye bra her i kommunen, som FriFot-anlegget på Grødem som er nytt, og ikke minst var det flott at kommunen leide «Conoco-hallen» på Grødem under pandemien.

Men, politikere; les gjennom handlingsplanen for idrett - forstå at de idrettslige forholdene slettes ikke er så bra som dere kanskje tror eller mener å tro de er.

I bunn og grunn handler dette mye, mye om penger - store kostnader for en ny idrettshall og mer til.

Publisert: