Trinn 4 utsettes - trinn 3 i gjenåpningsplanen justeres

Etter råd fra Helsedirektoratet og FHI har regjeringen besluttet å utsette innføringen av trinn 4 i gjenåpningsplanen. Overgangen til trinn 4 kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august.

Helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg. Begge stiller på pressekonferanse i formiddag - om den  gjenåpning av landet.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over to år gammel

PRESSEMELDING:

Begrunnelsen er blant annet usikkerhet knyttet til smitteutvikling og delta-varianten og vaksineforsyning. Regjeringen gjennomfører likevel enkelte lettelser i nåværende trinn 3 i gjenåpningsplanen.,

– Det er data og ikke datoer som avgjør når vi kan gå videre i gjenåpningen. Det er en risiko for at delta-varianten skal forårsake en fjerde smittebølge i den uvaksinerte delen av befolkningen, blant dem som bare har fått én dose eller er i sårbare grupper. Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette. En overgang til neste trinn kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august. Det er utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert som avgjør når vi kan gå til trinn 4, sier statsminister Erna Solberg.

Storbritannia og Israel er to av landene som har blitt trukket frem som suksesshistorier dette halvåret, på grunn av rask og effektiv vaksinering. Delta-varianten har likevel medført utsettelse av gjenåpningen i Storbritannia, mens Israel har innført nye tiltak, etter å ha avskaffet de fleste tiltakene tidligere i vår.

– Regjeringen innførte store lettelser i trinn 3 fra 18. juni. Vi reiser mer og treffer flere nå, og vi må følge med på konsekvensene av det før vi åpner ytterligere. Utbredelsen av delta-varianten i andre land er bekymringsfull, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Justeringer i trinn 3: Arrangement med koronasertifikat,

Fra midnatt, natt til torsdag 8. juli øker vi antallet på offentlige arrangement der det benyttes koronasertifikat og adgangstest.,

Antallet som kan delta på utendørsarrangement med sertifikat og test øker fra 5000 til 7000 hvis alle sitter på faste, tilviste plasser og deles inn i kohorter (se tabell for alle detaljer).

Krav om bordservering av alkohol opprettholdes, men innslipps-stopp fra kl. 24 gjelder ikke lenger for slike arrangementer.

De som er beskyttet trenger ikke å holde avstand til personer i samme følge, unntatt personer i samme følge som er ubeskyttet og i risikogruppen.

– Når vi bruker koronasertifikat blir risikoen for smitteutbrudd lavere. Disse endringene vil gjøre det enklere å gjennomføre festivaler og arrangementer i sommer på en trygg måte, sier Solberg.

InnendørsUtendørs
Med faste,,tilviste plasserMaks 3000 personer (opp fra 2500 personer). Inntil 500 per kohort, og maks 50 % kapasitet.Maks 7000 personer (opp fra 5000 personer). Inntil 500 per kohort, og maks 50 % kapasitet.
Uten faste,,tilviste plasserMaks 1500 personer (opp fra 1000 personer). Inntil 500 per kohort, og maks 50 % kapasitet.Maks 3000 personer (opp fra 2000 personer). Inntil 500 per kohort, og maks 50 % kapasitet.

Barnehager, SFO og skoler i områder med mye smitte bør forberede gult nivå,

Regjeringen har tidligere sagt at skoler og barnehager kan forberede seg på grønt nivå til høsten. Økt spredning av delta-varianten og en mer usikker smittesituasjon kan imidlertid også få følger barnehager, SFO og skoler.,

Ved grønt nivå er det ikke inndelinger i kohorter. Ved smittetilfeller må dermed mange elever og ansatte måtte gå i karantene. Helsemyndighetene jobber derfor med å se på TISK-strategien opp mot grønt nivå i barnehager og skoler. Enn så lenge bør barnehager, skoler og SFO i områder med mye smitte planlegge for gult nivå. Dette gjelder særlig barnehager og SFO, som åpner tidligere enn skolene i august.

Publisert: