HÅLANDSVATNET: I ettermiddag var grunneiere rundt Hålandsvatnet, representanter fra Miljødirektoratet, representanter fra Randaberg og Stavanger kommune, Statsforvalteren, og forskerne Åge Molversmyr og Marianne Bekman samlet på Varen kulturscene.

Engasjementet til Harald Håland skilte seg ut. Han stilte en rekke spørsmål, samtidig som Håland var fornøyd med rapporten Miljødirektoratet hadde bestilt.

Helga Gunnarsdottir fra Miljødirektoratet mener det vil ta lengre tid enn 2025. Foto: Simen Ingemundsen

— Koste hva det koste vil. 100 eller 150 millioner. Ting koster penger, det er snakk om våre framtidige barn, sa Håland.

Helga Gunnarsdottir fra Miljødirektoratet svarte tilbake til Harald Håland og mener det er nærmest umulig å få til innen 2025. Sette i gang med tiltak med en gang, men å redusere fosforinnholdet i jorden tar lang tid.

— Vi er nødt til å gjøre noe, vannet er i ferd med å tettes igjen sakte og sikkert igjen. Vi har ikke tid til å sitte å vente.

Ørjan Simonsen hos Statsforvalteren i Rogaland kunne fortelle at de jobber mot mål om god tilstand innen 2027 og 2033. Badekvalitet er et realistisk mål og kan komme plutselig. Totalt fylles 80 tonn med jord hvert år, som legger seg på bunnen av innsjøen og som ødelegges. Flere undret seg over at forskerne ikke hadde svar på mer.