– Jeg ble lei av å vente, fant privatklinikk - på sykehuset sa legen etter operasjon at jeg ikke var velkommen tilbake

I fire og et halvt år hadde Kjell Gunnar Viste ventet på en operasjon i ryggen. Stadige utsettelser fra sykehuset i Stavanger førte til mer og mer smerter. Hverdagen ble helt forandret for 74-åringen. Til slutt fikk han beskjed fra sykehuset at det ikke ble operasjon.

Kjell Gunnar Viste fikk ikke tatt operasjon ved SUS, men fant klinikk i Bergen. Det angrer han ikke på, for i dag er han friskmeldt i ryggen etter operasjonen han ikke fikk ta i Stavanger. - Der ble jeg fortalt at jeg med 90 prosent sikkerhet ville havne i rullestol, forteller han i dette intervjuet.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

SYKEHUSBEHANDLING: - Kort fortalt, for det er en lang historie, så ble jeg på sykehuset i Stavanger fortalt at de ikke kunne foreta den operasjonen jeg skulle ha, fordi overlegen mente at sjansen for å havne i rullestol var for stor, sier Kjell Gunnar Viste til Randaberg24.

Historien er imidlertid mye lenger enn det korte svaret som kom fra overlegen ved en konsultasjon på sykehuset.

– I fire og et halvt år hadde jeg gått med store smerter i ryggen. Ofte - eller svært ofte var plagene så store at jeg ikke fungerte i det hele tatt. Jeg har aldri vært tilhenger av å bruke tabletter, så jeg levde med det jeg vil kalle et smertehelvete i mange år. Noen dager var selvsagt bra, men på det jevne var det mye smerter hvor jeg knapt klarte å bevege meg.

I løpet av de meldte årene var han stadig inne på sykehuset for konsultasjoner, men alltid med det samme resultat - stadige utsettelser.

Til slutt fikk han fra en overlege ved SUS beskjeden.

– Det blir ikke operasjon her på sykehuset, for jeg verken kan eller vil gjøre det. Jeg er 90 prosent sikker på at du havner i rullestol hvis det blir foretatt operasjon her, sa overlegen - ifølge Viste.

For Viste var det da gått mer enn fire år, dette var år han ventet og ventet for å mulig bli bedre. Han kontaktet Oslofjordklinikken Vest på Sandnes. Der fikk han et navn på et annet sted og dermed ble ting satt i gang.

– Hva skulle jeg så gjøre? Det ble klart for meg at det lokale sykehuset hadde gitt meg opp. Men jeg hadde et ønske om å bli bedre. I november i fjor kontaktet jeg privatklinikken Volvat i Bergen etter anbefaling fra Sandnes. På det tidspunktet var jeg 73 år og hadde mistet både arbeidsglede og arbeidsevne på grunn av lavtsittende ryggsmerter.

Han forteller at han slet med å gå og at han sjelden klarte å gå mer enn 150 meter.

Kjell Gunnar er pensjonist, men hjelper mer enn gjerne til der det trengs, som her ved Små Øyeblikk på torget.

– Ved SUS sa overlegen at han var 90 prosent sikker at rullestol ble svaret hvis han foretok operasjonen i ryggen, men fra Volvat var svaret et helt annet, forteller Viste.

Randaberg24 har fått tilgang på en del av Vistes dokumenter. Fra ortopeden ved Volvat gikk det fram at det var 80 prosent god prognose for en slik operasjon. For Kjell Gunnar Viste var det mer enn bra nok.

– Ja, de ble meget overrasket over svaret jeg hadde fått ved SUS, for jeg fikk beskjed fra Volvat i Bergen at dette var operasjoner som de utførte svært jevnlig.

Da begynte ballen etter hvert å rulle, for bare få dager senere, 24. november i fjor var det inn til MR-undersøkelse ved Aleris i Stavanger.

– Jeg ble klargjort og etter hvert fikk jeg også tiden for når jeg visste at det ble operasjon et annet sted enn ved SUS. Jeg fikk innkallelse til Volvat i Bergen, ved Ulriksdal sykehus med operasjonsdato 21. juni dette året.

– Jeg har snakket med advokat og skal ta dette videre, sier Viste.

Prosedyrene var de samme som andre steder med faste den dagen operasjonen var.

– Jeg gjorde meg klar for operasjon med de prosedyrer som følger. Ble kjørt inn på operasjonsstuen og etter vel to timer ble jeg kjørt ut igjen, etter det som var en vellykket operasjon. Litt over én time etter oppvåkning var jeg oppe av senga og beveget meg og allerede da kunne jeg merke at det var blitt bedre. Jo, jeg hadde selvfølgelig en god dose med smertestillende i kroppen, men jeg beveget meg og følte meg mye bedre.

Han forteller at han nok er av den noe rastløse typen.

– Ja, det stemmer nok ganske godt. Jeg følte meg bedre og bedre etter som tiden på sykehuset gikk. Etter to dager følte jeg meg så bra at jeg selv skrev meg ut og tok fly hjemover igjen.

Når vi nå skriver slutten av september kjennes det så mye bedre, forteller han.

– Nå er jeg mye, mye bedre enn det jeg var. Operasjonen har vist seg å være vellykket, for jeg har fått beskjed fra Bergen at jeg er friskmeldt etter en vellykket operasjon. Den beskjeden fikk jeg etter en samtale tidligere denne uka.

Han var imidlertid ikke - og er ikke ferdig med sykehuset i Stavanger.

– Ryggen er bra, men jeg har også en hofte jeg sliter med. 15. august hadde jeg time på sykehuset hos overlegen som ikke ville operere meg. Jeg tok turen innom som avtalt på innkallelsen jeg hadde mottatt. Han spurte hvordan jeg hadde det. Han visste ikke at jeg hadde tatt operasjon i ryggen på klinikken i Bergen, på privat grunnlag. Da svarte jeg at takket være det jeg har gjort i Bergen så har jeg det bra.

Da forteller Viste at det kom en reaksjon han ikke hadde sett komme.

– Som sagt så sliter jeg også med en hofte, som ikke har med operasjonen å gjøre. Dette hang overlegen seg opp i. Da sa han: «Hvis du en gang trenger en protese, så trenger du ikke komme hit». Jeg ble satt ut, men forsto da at jeg ikke var velkommen igjen på sykehuset i Stavanger. Det var en skremmende opplevelse, og kom fordi jeg hadde foretatt operasjon på en privatklinikk.

«Hvis du en gang trenger en protese, så trenger du ikke komme hit». Jeg ble satt ut, men forsto da at jeg ikke var velkommen igjen på sykehuset i Stavanger.

Han forteller at han i de vel fire årene han var innom SUS så hadde han kontakt med 4–5 overleger, hvor alle hele tiden sa at de så det an hva man kunne foreta seg - bortsett fra den endelige avgjørelse at det ikke ble operasjon etter fire år med venting.

Vel fire år og bruk av minst 300.000 kroner senere er han ikke ferdig med det lokale sykehuset i Stavanger.

– Nei, det er jeg ikke. Nå ønsket jeg å fortelle om min opplevelse og jeg vet at jeg ikke er alene. Jeg har brukt minst 300.000 kroner på dette, operasjon og andre utlegg som jeg har lagt ut for. Hvordan det blir er ikke sikkert, men jeg har kontaktet advokat og vi skal sammen se på dette, men en mulighet er å søke om pasientskadeerstatning for de fire årene ikke noe skjedde konkret. Jo, det ble også skyldt på covid-19 og mye rundt det, men man kan ikke skylde alt på det her i samfunnet. Nå er jeg mye, mye bedre og opplever hverdagen som bra. Det har vært mye smerter og mange nedturer, men nå er jeg bra og skal bli enda bedre. Jo, jeg er også pensjonist, men jeg måtte også selge puben på grunn av dette som kom og som jeg ved SUS ble nektet, en operasjon.

Publisert: