POLITIKK: Det var MDG-representant Alexander Rügert-Raustein som hadde spørsmål til ordfører Jarle Bø (Sp) på gårsdagens kommunestyremøte.

Anledningen var anskaffelser av ekstra søppeldunk som skal ut til alle husstander i kommunen. I dag kastes matavfall og hageavfall i samme søppeldunk, men det blir det slutt på neste år.

Endringen som skjer er at matavfall og hageavfall skal skilles fra hverandre. MDG-representanten lurte på «hva dette koster i anskaffelse, hva separat innhenting av hageavfallet koster og hvordan denne kostnaden ikke medfører generell økning i renovasjonsgebyr og bare rammer de som bruker seg av dette unødvendige tilbudet?», som representanten ordla seg.

Ordfører Jarle Bø svarte ut:

«For å sikre at tilgjengelige ressurser blir utnyttet bedre, at utslipp av klimagasser reduseres, og for å bidra til verdiskapning har EU ambisiøse regelverk. For at Norge skal være med å bidra til måloppnåelse for ressursutnyttelse av avfall, beskytte miljøet og redusere klimagassutslipp så må vi øke vår gjenvinning. På bakgrunn av dette har Miljødirektoratet kommet med nye krav til kildesortering og materialgjenvinning, gjennom endringer i avfallsforskriften. Dette innebærer blant annet at park- og hageavfall fra husholdninger skal utsorteres. Endringen gjelder fra 1.januar 2023. IVAR-kommunene har fått utsettelse til 2024, men vi planlegger for oppstart sommer 2024.

Randaberg kommune har siden vi begynte med våtorganisk avfall, hatt muligheten til å kaste hageavfall i brun dunk.

I den tiden IVAR hadde et komposteringsanlegg, var det en fordel å få inn noe hageavfall i massen, slik at det kom inn luft, og hjalp i prosessen med kompostering.

Da IVAR startet opp biogassanlegget på Grødaland, var det med løfte om at alle skulle kunne levere det samme som før. Vi som hadde innblanding av hageavfall, skulle kunne fortsette med dette.

Etter noen års drift på Grødaland, ser de at dette gir høye vedlikeholdskostnader, da hageavfallet sliter på maskiner og utstyr. Dette fører til at hageavfall må sorteres ut, og transporteres fra Grødaland til Forus og forbrenningsanlegget. Dette gir utslag på tømmeavgiftene til kommunene, som har økt fra 2.000 kroner per tonn i 2021, til 2.200 kroner per tonn i 2022.

Dersom Randaberg kommune skiller ut hageavfall som egen fraksjon, er det estimert en reduksjon i tømmeavgiften på ca. 1 mill i året.

I tillegg vil det gi innsparinger i kjørte kilometer (Sele i stedet for Grødaland), og i tidsforbruk (1 time 30 min tur-retur mot 2 timer 20 min.).

Ved innføring av beholder for hageavfall, vil den settes opp for tømming annenhver uke om vår/sommer, og hver fjerde uke høst/vinter, mens den brune beholderen som da kun skal ha matavfall vil tas annenhver uke.

Det vil da ikke bli høyere kostnad med biler og personale, da disse kun vil bli omdisponert.

Innkjøp av beholdere vil ha en kost på 1,3 mill. Dette gjelder ved en tvungen ordning, og alle eneboliger (ca. 3.000) skal ha dette.»

OPPSUMMERT:

Kostnader:

  • Kostnad kjøp nye bossdunker til hageavfall: 1,3 mill

  • Estimert innsparing tømmeavgift: 1 mill (i året)

  • Reduksjon dieselutgifter og slitasje renovasjonsbil

Miljø:

  • Kortere kjørelengde for levering av hageavfall

  • Redusert returtransport fra biogassanlegget til forbrenningsanlegget

Sluttprodukt fra kompostering (gjenvinning av hageavfallet)

Ordfører Jarle Bø )Sp) svarte på «søppelspørsmål». Foto: Per Thime