– Jeg gleder meg til summingen rundt bordet, etterfulgt av kaoset rundt juletreet

Hva gjør folk i disse tider når det snart er jul? Bli med innfor til Juledrsøen, den vi skal ha til og med julaften.

Heidi Fossmark er leder i Randaberg Volleyball.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:

JULEDRØSEN: Joda, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember.

Denne kvelden er det Heidi Fossmark som er klar for å svare på våre seks utvalgte spørsmål og jul og tradisjoner, hvis de finnes. Heidi er leder av Randaberg Volleyball og har et sterkt engasjement i det - også fordi hennes datter, Hermine, er en del av A-lagets spillerstall.

Men, nu er det snart jul og det skal vel bakes, kokes og mye mer - muligens. Heidi har fått sine seks spørsmål som selvsagt skal besvares. Hun tenker ofte å komme i gang med julehandelen tidlig, men det er ikke ofte det blir slik.

En av tradisjonene hjemme hos familien Fossmark er å lage pølser.

1. Hvordan skal du feire julen dette året?

– Julen skal feires hjemme med hele familien. Det blir langbord og mange gjester - akkurat slik vi liker det. Vi blir vel 11 personer og jeg gleder meg til summingen rundt bordet etterfulgt av kaos rundt treet.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– Vi pleier i grunnen å spise pinnekjøtt, men samtidig har vi alltid pleid å ha litt ribbe utenom. Vi har hatt julen nå i noen år og jeg vil aller helst at alle gjestene skal få det de vil ha, så det blir fort «begge deler».

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– Familien har flere tradisjoner etter hvert, men en av de jeg setter mest pris på er at vi i forkant av julen lager pølser. Dette er en tradisjon vi har hatt så lenge jeg kan huske og den har vi ført videre til våre egne barn. Ikke bare gir denne oss gode pølser til julemåltidet, men den minner oss også om pappa og onkel som dessverre ikke er her lenger. Dette er en fin måte å huske dem på.

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

– Aiaiai! Julebaksten ja...Vel - som oftest utgår den til fordel for kjøpte kaker. Jeg kjøper «mormors doble sjokoladeflarn, hver gang anledningen byr seg. Disse er en favoritt i hele huset. men ellers prøver vi alltid å lage pepperkaker og kransekakestenger, men du finner ikke 7 sorter hjemme hos oss, er jeg redd. Du finner derimot mye julesnop, det kan jeg love.

5. Når du skal handle julegaver - bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Hvert år tenker jeg at jeg skal kose meg med julegaveshoppingen. At jeg skal svanse i gatene med en kakao i hånden, alle gavene intakt og med hvilepuls. Men mellom jobb, volleyball, barn og andre ting så blir det sjelden slik. Det blir derfor raskt, effektivt og mellom alt annet. Jeg noterer meg ofte ønsker underveis i året og prøver å støtte de lokale butikkene i størst mulig grad. Ofte starter jeg tidlig, men ender allikevel opp med å kjøpe de siste gavene rimelig tett opp imot julaften.

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen ?

– Det viktigste og fineste med julefeiringen er definitivt å være samlet. Jeg setter veldig stor pris på å samle hele gjengen rundt bordet og trives veldig godt med det «kaoset» som følger med. De eldste i familien vår pleide ofte å si «det er vi som har startet alt dette» når de så seg rundt i familieselskap hvor hele gjengen var samlet. Det er noe helt spesielt med å kunne samle hele gjengen rundt bordet og virkelig bare nyte det å være sammen - det er fint det, så God MJul til dere alle sammen.

Publisert: