POLITIKK: En av de siste sakene som ble tatt opp på kveldens kommunestyremøte var bosetting av flyktninger. Øystein Thorsen fikk første ordet, i en sak som har vært oppe i flere utvalg, deriblant eldrerådet.

— Det er planlagt å ta imot 160 flyktninger, tre ganger så mange som nabokommunene våre i forhold til innbyggertall. Randaberg er gode på integrering, vi skal fortsette å hjelpe i situasjonen, men vi må passe på slik det ikke blir konkurranse i godhet, sa Øystein Thorsen (Frp) og la til.

— Det er alt stort press på psykisk og fysisk helsevern. Tidligere har boligbiten vært i fokus, men nå er det helse som står i fokus. Vi får kanskje tak i bolig til disse 160, men det vil skape press i boligmarkedet.

Thorsen uttrykket hvor engstelig han var for at prisen kunne stiger i utleiemarkedet. Da vil ungdom får mindre sjanse til å komme seg inn på boligmarkedet.

— Inntil 70 flyktninger i 2023, dette i forutsetning at Randaberg kommune har nok boliger. Sånt vi ikke sier at vi tar 160, hverken mer eller mindre. Etter å ha foreslått i HOL, har jeg hørt enkelte deler tanken min. Nå er sjansen til å redusere bekymringene, avsluttet Thorsen i første omgang.

Ivar Walde delte noe av tanken til Frp-politiker Øystein Thorsen. Foto: Simen Ingemundsen

Så var det Renate Kolnes (H) sin tur, som var klar på at det ikke er noe konkurranse i godhet.

— Randaberg kan gjøre et større bidrag enn andre kommuner.

Ivar Walde (Ap) tok så ordet og delte sine erfaringer og tanker fra sitt politiske liv og tiden før hans politiske karriere, for han har ingen alternative forslag, han delte kommunedirektøren sitt forslag.

— Vi møter på en del problemstillinger, som vi ikke har erfaring med og ikke møter så mye på ellers. De unge har på mange måter det vanskeligere enn da jeg var mindre, og de voksne har det betydelig bedre. De uten utdanning har det vanskelig, de med høyere utdanning kan gjøre det svært bra, men vi må erkjenne at vårt ansvar er de som ikke har opparbeidet seg på rangstigen, sa Ivar Walde og la til.

— Boligmarkedet er stramt, det er jeg klar over, det kan føre til økt prisvekst. 160 er mulig, kanskje flere, går vi for Frp tankemåte, en liten reduksjon i presset vi erkjenner. Dette fører til press som skaper ulikheter i vårt samfunn, blant våre egne. For få ressurser til alle.

Walde avsluttet med en oppfordring om å øke kapasiteten, og om å stå sammen.

— Vi må stå sammen om 160 flyktninger, men jeg er sikker på at en større bølge vil komme.

Øystein Stjern (Krf) mente at kommunestyret må gå for 160. Foto: Simen Ingemundsen

Så var det Øystein Thorsen sin tur igjen;

— Vi må erkjenne problemet i samfunnet, og ta vare på våre flyktninger.

MDGs Alexander Rügert-Raustein sa seg enig med Renate Kolnes, og at det er en stor anerkjennelse for jobben som gjøres, og at det er staten som bestemmer mer eller mindre.

— Dette kan faktisk bare være begynnelsen, sa Rügert-Raustein og forsatte.

— Vi kan ikke si nei, det er en selvfølge at vi tar imot 160.

Den som fikk siste ord var Øystein Stjern (Krf).

— Vi har hatt god erfaring. Selvfølge å ta 160 for meg også. De utfordringene vi får, er utfordringer vi skal klare. Vi har gode erfaringer, og skal ta vare på de vi har og de vi får. Det er viktig å bosette dem i en kommune som har et godt apparat, sa Stjern og avsluttet.

— Jeg vil anmode kommunestyret om å gå for 160.

Formannskapets innstilling står, Øystein Thorsen sitt ble stemt mot.