ALSTEIN: Nyleg kom NINA, Norsk institutt for naturforvaltning, med en ny rapport angående den vesle øya Alstein som ligger litt ut fra Sandestranden mot Kvitsøy. Den er bestilt av miljødepartementet i sitt arbeid med å behandle klagen fra Bremnes Seashore AS om sin søknad for å etablere et akvakulturanlegg i nærheten av den lille øya.

Nå har MDG-politiker Alaexander Rügert-Raustein engasjert seg enda mer i sakens anledning, noe han også har gjort tidligere - som da han var en av ganske mange som viste dette da det var samling på Sandestranden siste dag i mai.

Hans mål er å stoppe hele planene - og kommer til å ta dette opp i en interpellasjon i neste kommunestyremøte, det siste før jul som er i desember forteller han til Randaberg24 som i forrige uke omtalte undersøkelsen.

– Bremnes har som kjent søkt om utslippstillatelse for lokasjonen Alstein. Søknaden behandles administrativt av Rogaland fylkeskommune som sendte den til uttale fra sektormyndigheter som er Mattilsynet, Kystverket, Statsforvalteren i Rogaland og Fiskeridirektoratet.

Den lokale MDG-politikeren sier at de første tre har vetorett, Fiskeridirektoratet har uttalerett. Ikke alle svar foreligger enda men både Statsforvalteren og Mattilsynet har gitt avslag.

30. mai var det demonstrasjon mot planer om oppdrettsanlegg. Alexander Rügert-Raustein (MDG) var en av rundt 100 personer som møtte opp. Nå mener han at Alstein bør vernes og planer legges til side. Foto: Arkivbilde, Per Thime

Avslag er påklaget og ligger til behandling hos miljødirektoratet som altså har bestilt denne rapporten.

– Den kommer med nye opplysninger som ikke var kjent da kommunestyret gikk inn for å tillate akvakultur. Jeg vil trekke fram tre punkter fra konklusjonen i undersøkelsen:

1. «Sjøfuglene er den artsgruppe av fugl som har vist størst nedgang både nasjonalt og internasjonalt. Mye tyder på at Alstein og områdene rundt er noe så uvanlig i disse tider som en sjøfuglkoloni i vekst.»

– Dette i seg selv bør være grunn nok for oss å verne Alstein. En sjøfuglkoloni i vekst, det stikk motsette av det den skremmende globale trenden viser, er en skjult skatt og en kronjuvel for den grønne landsbyen som me er nøyde til å ta vare på.

2. «Videre konkluderer NINA med at «Merparten» av hekkefuglene er store måker, og forstyrrelser i hekketiden risikerer å medføre at kolonien følger den globale trenden med å flytte til urbane områder der de ytterligere eskalerer konflikten mellom hekkende bymåker og folk.» - Det betyr at hvis det kommer akvakultur til Alstein vil det bidra til å gjøre problemet med aggressive måker i Stavanger sentrum verre enn det det allerede er. I verste fall vil vi også få oppleve slik i vårt sentrum her på Randaberg, fortsetter han.

3. «Det viser seg ellers at lokasjonen ikke er særlig fordelaktig for næringen selv heller når en etablerer seg nær en voksende koloni med fiskespisende sjøfugl som vil forsyne seg av merdene.

– Enten blir det store tap eller behov for fellingstillatelser av rødlistede arter. Det bør verken Bremnes eller Randaberg kommune ha interesse i å bli bekjent av for all den tid det lett mulig å unngå denne konflikten og konflikten tilsynelatende øker ved valg av denne lokasjonen utaskjærs.

Alstein ligger badet i sol denne høstdagen, den første dagen av ei ny uke. Foto: Per Thime

Videre viser han til nok et punkt i rapporten fra NINA som man skal være oppmerksom på.

– Ja, for fra rapporten heter det: «Konflikter mellom akvakulturanlegg og fiskespisende sjøfugl er heller ikke ukjent i Norge og det søkes ofte om fellingstillatelse for skarv og store måker. Konfliktpotensialet blir betraktelig større når akvakulturanleggene trekker seg lenger utaskjærs og dessuten ønskes plassert rett ved en voksende koloni av rødlistede gråmåker.»

Nå håper han at han igjen ved å ta dette videre politisk i Randaberg kan få med flertallet.

– Jeg fremmer en interpellasjon til neste kommunestyremøte om å sette i gang en prosess som er i samsvar med denne nye kunnskapen. Håper flertallet vil følge en god gammel regel fra sjøen, nemlig å snu i tide. Det er ennå ikke for sent for oss å ta vare på denne unike naturperlen, mener han.