ROBOT: ChatGPT er en kunstig intelligent chatbot som du kan spørre om hva som helst. Men kan vi egentlig stole på et ord av det ChatGPT skriver - hvor smart og intelligent er den – og hva vil det bety for oss mennesker når kunstig intelligens er blitt så bra? Dette er spørsmål mange i arbeidslivet og utdannigsektoren stiller seg nå, heter det på Digital Norway sin side.

Fakta: «ChatGPT er en avansert tekstgenereringsmodell utviklet av OpenAI. Denne modellen er kjent for å kunne generere meningsfulle og naturlige setninger basert på et gitt input».

Vi lurte ikke på så meget, men mest lokalt - og med Randaberg som tema.

Det var ikke så meget vi spurte om, men vi fikk svar. Noe var korrekt, mens andre svar er det nok mer å gå på.

Vi spurte blant annet om dette:

* Kjenner du til Randaberg?

ChatGPT: – Ja, jeg er kjent med Randaberg. Randaberg er en kommune i Rogaland fylke i Norge. Den ligger nord for Stavanger og er en del av den større Stavangerregionen. Randaberg har en variert geografi som inkluderer både kystlinje, landbruksområder og skog. Kommunen har også en rik maritim historie og en blomstrende fiskeriindustri.

OK - en blomstrende fiskeindustri har vi, nettopp!

* Kjenner du til Randaberg24?

ChatGPT: – Per mitt siste treningskutt, er jeg ikke kjent med en spesifikk publikasjon kalt "Randaberg24". Det kan være en lokal nyhetspublikasjon, nettsted eller annet medieplattform som dekker nyheter og hendelser i Randaberg kommune. Hvis det er en nyhetskilde, kan den være en ressurs for å holde seg oppdatert om lokale begivenheter, arrangementer og annen informasjon om Randaberg.

* Hva heter ordfører i Randaberg og hvilket parti representrer han?

ChatGPT: – Per min siste oppdatering, var den nåværende ordføreren i Randaberg kommune Jarle Bø fra Arbeiderpartiet. Det er imidlertid verdt å merke seg at informasjonen kan ha endret seg etter januar 2022, så det kan være lurt å dobbeltsjekke for å få den mest oppdaterte informasjonen.

Svaret er riktig, men partiet feil, for AP er det ikke, men Senterpartiet.

Foto: Michael Dwyer / AP

* Hva er Vistehola ?

ChatGPT: – Vistehola er en kjent hule som ligger i Randaberg kommune i Rogaland, Norge. Den er en av de største hulene på Jæren, med en lengde på rundt 150 meter og en høyde på opptil 15 meter. Hulen har vært bebodd i flere tusen år og har historiske spor som går tilbake til steinalderen. Arkeologiske utgravninger har avdekket rester av bosetninger og gjenstander som gir innsikt i hvordan menneskene levde i regionen for flere tusen år siden. Hulen er også et populært turistmål og et interessant sted for besøkende som er interessert i historie og arkeologi.

Mye kan tyde på at ChatGPT har en del igjen før man kan stole 100 prosent på hva som skrives. Vi holdet ikke på lenge, men den siste bommerten, den tar vi også med.

Vi lurte på hvem som er eller har vært de mest kjente personene fra Randaberg kommunen. Svarene kom, men samtlige var feil, for ingen av dem har sin opprinnelse fra vår kommune.

* Hvem er de mest kjente personene fra Randaberg?

ChatGPT: – Randaberg, som mange andre mindre kommuner, har kanskje ikke så mange kjente personligheter i nasjonal eller internasjonal skala som større byer eller regioner. Likevel har det vært noen enkeltpersoner som har markert seg på ulike områder. Her er noen eksempler på personer fra Randaberg som har oppnådd en viss grad av kjendisstatus:

  1. Birger Meling: Birger Meling er en fotballspiller som har spilt på høyt nivå i norsk og internasjonal fotball. Han er født i Randaberg og har representert klubber som Rosenborg BK og Nîmes Olympique, samt det norske landslaget.

  2. Tord Lien: Tord Lien er en politiker fra Randaberg som har hatt flere viktige verv, inkludert statsråd i Olje- og energidepartementet i Erna Solbergs regjering.

  3. Knut Tore Apeland: Knut Tore Apeland er en tidligere langrennsløper som representerte Norge på internasjonalt nivå. Han har deltatt i flere verdensmesterskap og verdenscuprenn.

  4. Jan Grønli: Jan Grønli var en norsk fotballspiller og trener som hadde en lang karriere i norsk fotball. Han spilte for blant annet Viking FK og har også hatt trenerroller i flere klubber.

Disse personene har alle på ulike måter bidratt til å sette Randaberg på kartet, enten gjennom sin idrettskarriere eller sitt virke i politikk og samfunnsliv.

Nei, de har altså ikke det, ChatGPT!

PS! Nesten en av tre har brukt kunstig intelligens i skole-, studie- eller jobbsammenheng det siste året, viser en undersøkelse. Også noen av dealler eldste, meldte NTB i slutten av mars.