LEIEPRISER: Det er ganske mange som leier bolig i Randaberg via en kommunal bolig.

I forrige måned skrev vi blant annet om Svein Nils Kåre Grostøl som bor i kommunal bolig ved Ryggjatun, med kommunehuset som nærmeste nabo.

Etter 1. september skal jeg betale 9.500 kroner i måneden, med strøm i tillegg. For meg er det en økning på 66,5 prosent. Hvordan er det mulig?, spurte han 16. mars via en artikkel i Randaberg24.

Svein Nils Kåre Grostøl leier kommunal bolig i Randaberg. Foto: Per Thime, arkivbilde

Videre fortalte han at han selv ikke er verst stilt, men han sa at det finnes mange som vil slite etter dette. Vedtaket ligger forankret politisk og dette er altså noe lokalpolitikerne har vært med å vedta i 2023.

Vi sendte mail til alle gruppelederne i partiene - og fikk svar på noen.

– Det er helt klart at det høres voldsomt ut med en økning av husleie på 65 prosent. Hvem som helst ville jo blitt fortvilet over det. I tillegg ser jeg jo at dette rammer en allerede sårbar gruppe. Det er riktig det som kommunedirektøren sier om saksgang når det gjelder kommunale boliger, sier APs Ingvild Lundbakk Denut til Randaberg24.

Ingvild Lundbakk Denut, Arbeiderpartiet. Foto: Per Thime, arkivbilde

Videre sier hun dette:

– Jeg skal likevel være ærlig å si at en økning på det nivået som nå er skissert, uavhengig av om det antas å ligge i den moderate enden av vurderingen bør kunne revurderes. Vi i arbeiderpartiet vil gjøre vårt beste for å følge denne saken opp videre for å se på mulighetsrommet her . Her må vi helt klart få flere fakta på bordet. Beboere som vil snakke med oss er velkommen på gruppemøtet vårt som er på kommunehuset 22. april kl. 18.00

Frps Robert Raustein sier kort dette:

– Jeg skal ta dette opp med gruppen min, men i utgangspunktet er jeg for at det skal være gjengs leie. Gjerne uheldig at det kommer en såpassm stor økning i ett jafs, i stedet for å ta det gradvis.

Venstres Ingve Lerang. Foto: Per, Thime, arkivbilde

Venstres gruppeleder er Ingve Lerang.

– Vi synes jo, som sikkert alle, at det er uheldig med denne type store og for de det gjelder både overraskende og kanskje skremmende økninger. Samtidig tenker nok vi at prinsippet om gjengs leie er fornuftig, så lenge det finnes gode ordninger som sikrer økonomien for de som trenger det. Kommunedirektøren har et poeng når hun sier at kunstig lave priser reduserer insentiv for å finne andre løsninger. I tillegg er det urettferdig for de som har nyere leieavtaler med høyere leie. Kommunen bør i størst mulig grad likebehandle. Og i stedet for kunstig lav leie for alle er det en mer effektiv og rettferdig løsning å ha gjengs leie og heller hjelpe de som trenger det med bostøtte - uavhengig av om man har en kommunal eller privat bolig.

Til slutt er det SVs Ask Brekke som uttaler seg om dette tema.

– Jeg syns det er utrolig leit at husleien øker så enormt mye for noen kommunale boliger. Jeg forstår at det har vært et behov for å justere prisingen, men ser også at det kommer opp i beløper som er vanskelig for enkelte å betale. Jeg tror at en økning i husleie på over 60 prosent med et halvt års varsel ville vært vanskelig for de aller fleste av oss å ta på strak arm.

Til slutt forteller han at han håper at de kan se på opplegget rundt prising av kommunale boliger igjen, og gjerne få det opplyst litt bedre ved neste mulighet.

– Jeg tenker også at det kan være klokt å se på dette i forbindelse med neste budsjett.

SVs Ask Brekke. Foto: Per Thime, arkivbilde