SKOLE: Før kveldens kommunestyremøte skal ordfører Jarle Bø (Sp) svare på spørsmål i såkalt spørretime. Tre representanter for foreldregruppen som har engasjert seg skal stille spørsmål og vil også ha med deres forslag om alternativ 7 i den neste runden.

Randaberg24 har sjekket med noen lokalpolitikere om forslaget. Høyres gruppeleder Renate Kolnes sier dette:

– Dette forslaget tar vi med me oss videre , kjempegodt forslag. Men når det er sagt så tviler jeg på at det blir sendt ut på høring.

Ordfører Jarle Bø (Sp) synes det er bra at det er et stort og godt engasjement i skolesaken.

– Jeg har også lest hva foreldregruppen skriver. Det er veldig godt mange er engasjert rundt dette. Når det gjelder det som omtales som alternativ 7, så har flere elementer som er der, vært diskutert. Nå blir det stilt spørsmål rundt dette før kveldens kommunestyremøte, så da blir det også svart ut fra meg som ordfører.

Renate Kolnes er gruppeleder for Høyre. Foto: Arkivbilde

MDGs Alexander Rügert-Raustein mener at del to av nye Harestad skole mangler forankring i virkeligheten.

– Harestad 2 er planlagt med fire etasjer og den siste tanken var å bygge med det, men å la den siste etasjen stå tom fordi innsparingspotensiale ved å bygge i tre etasjer bare var på 10 prosent.

Han legger til at det ikke er penger å spare.

– Vi har ikke behov for mer enn to etasjer de neste 12–15 årene, selv hvis gamle Harestad rives og elever ikke flyttes. Det vil da helt opplagt være rimeligere i et perspektiv på 15 år å heller fikse den gamle skolen skikkelig. Innsparing på kostnadsramme på kanskje 20 prosent noen år tilbake, vil bare spise opp økning i kostnaderDet vil si at en nedskalert versjon av ny skole vil koste mer en det som har vært stipulert.

MDG-representanten er den som er klarest på dette:

– Kommunen må løfte neste trinn av sykehjem og svømmebassengene snarest og det lenge før behovet for flere klasserom melder seg. Skulle det mot forventning komme forslag om å sende dette siste alternativet ut på høring sammen med de to andre alternativene, så stiller jeg meg ikke i mot det. Men i lys av fullstendig mangel på realisme, så er dette siste forslaget et dødt forslag.

Ask Brekke (SV) mener det ikke er rett tidspunkt for alternativ 7. Foto: Arkivbilde

Venstres Ingve Lerang har også lest det siste alternativet som kom opp.

– Det er flott at folk engasjerer seg og utfordrer de løsningene som foreslås med egne alternativer. Fra Venstre sitt ståsted så gikk vi til valg på å realisere trinn 2 av nye Harestad skole, så vi er grunnleggende positive til det.

Men han legger til:

– Samtidig er det viktig å være klar over at dersom man går for dette så vil det tære enda mer på noe som fremstår som en trang økonomi. At man mener man har funnet et billig alternativ er bra, men ikke nødvendigvis nok. Kommunen har også andre investeringsbehov fremover, blant annet til sykehjem, siden de andre partiene har lagt ned ett av de sykehjemmene vi hadde. Skal dette kunne realiseres trenger vi en tydelig økonomisk plan, og fortsatt sterkt fokus på streng og stram økonomistyring. Men som sagt fra Venstre sitt ståsted, som skolepartiet her i bygda, er vi villige til å se på et slikt alternativ.

SVs Ask Brekke er heller ikke klar for å si ja til alternativ 7, men hilser engasjementet velkommen.

– Vi ser begynnelsen bak alternativ 7, men mener ikke at dette er rett tidspunkt for en allerede gjeldstynget kommune å skulle låne et tresifret millionbeløp for å bygge nytt, når vi allerede har en bygningsmasse som med små oppgraderinger vil kunne huse alle våre elever i mange år framover, ref alt. 6. Alternativ 7 vil nok også kreve en del investeringer i gamle Harestad skole, for å kunne være brukbar i de årene det tar å bygge trinn 2.