HJEMREISE: Dasha kom til Norge som flyktning for litt mer enn to år siden. Hun var først på Karmøy hvor hun ble kjent med folk, blant annet i volleyballmiljøet på haugalandet.

Randaberg-trener Espen Sørbø ble kontaktet, for Dasha holdt et høyt nivå som volleyballspiller.

I to sesonger har hun spilt - og i går ble hun seriemester sammen med resten av laget for andre sesong på rad. Laget gikk ubeseiret gjennom serien for andre sesong på rad.

Men nå er det slutt - for Dasha reiser hjem til Ukraina, og skal de neste ukene ta farvel med Randaberg, klubben og ikke minst alle hennes lagvenninner.

– Jeg kommer til å gråte de neste ukene, det er sikkert og visst. Jeg har blitt veldig glad i kommunen jeg bor i, klubben og ikke minst alle mine venninner fra laget. Vi er en så sammensveiset gjeng at jeg kjenner på at dette blir vondt de neste ukene før jeg reiser hjem, forteller hun til Randaberg24.

Samtidig forteller hun at det å reise hjem hele tiden har vært et mål. Til Norge kom hun som flyktning like etter krigen brøt ut i hjemlandet.

– Jeg er ukrainsk og har hele tiden sagt at jeg vil hjem. Nå skal jeg det, for jeg skal studere videre, ta bachelor ved et universitet i hjemlandet, og da er det slik at jeg må være på stedet og ikke via fjernstudier, sier hun.

Dasha Stuzhuk har vært en sentral spiller for Randaberg i to sesonger. Foto: Per Thime

Hjemme i Ukraina har hun familien sin.

– Jeg savner familien min hele tiden, foreldre, søster og alle de andre - og hunden vår jeg sist så i oktober i fjor. Jeg vet at jeg reiser hjem til et land som er i krig, og jeg vet at det er frykt i mitt hjemland - samtidig så vet jeg også at i min region ikke er det mest utsatte, selv om det har vært flere bombenedslag i det området også.

Dasha er fra en som som heter Korosten, som ved krigsutbruddet hadde vel 65..000 innbyggere, men hvor menge også er flyttet etter utbruddet.

Dasha skal studere ved universitet i Poltava de neste par årene. Universitetet som er bygget på 1930-tallet har plass for mer enn 10.000 studenter.

– Når jeg nå reiser hjem skal jeg ta ferdig master i Public management & administration, samt at jeg skal gjøre meg ferdig med en master i coaching, altså trening. Her i Randaberg har jeg fått med meg mye god erfaring i de to årene og trening av de unge har jeg virkelig satt stor pris på.

– Men er du ikke redd for å reise hjem til et land som er i krig?

– Det er frykt i hele Ukraina, men fra mitt område, der jeg er fra og skal bo, har det vært en del, men ikke mest. Frykt kjenner mange på, også jeg, men jeg er spent, gleder meg til å se familie og venner igjen - og spille volleyball for min forrige klubb.

Volleyball skal det nemlig fortsatt være. Stuzhuk sin klubb i hjemlandet er VC Polissya.

– Det blir trist å forlate jentene på laget, trenere og hele klubben, men jeg skal spille volleyball og jeg ser jo fram til å komme i gang i min klubb i Ukraina. Jeg har forresten foreslått at Randaberg kan komme til oss i Ukraina på treningsleir, men det må bli når krigen er over - og det skal den bli.

Dasha er ikke den eneste spilleren som forlater Randaberg. Karoline Nore skal gi seg etter flere sesonger, Maria Åsmul skal til Bergen - og altså ukrainske Dasha.

– Jeg ønsker Dasha så mye lykke til og håper at alt skal gå bra med henne. Hun var denne helgen fantastisk bra for oss, men har vist meget godt igjen på banen, utenfor banen og i miljøet de to sesongene hun har vært her. Vi kommer til å savne henne som spiller, men også som person. Hun er et flott menneske som vi ønsker alt godt, og hun er velkommen tilbake til oss, sier Espen Sørbø.

Randaberg-treneren legger til at man er godt i gang med å forsterke laget til neste sesong. Minst tre spillere gir seg, men det er også mange gode spillere igjen.