BEDRIFTSJUBILANTEN:

De aller fleste har hørt om "Smeden på Tasta", han som produserte hestesko og redskaper for bøndene i mellomkrigstiden, som hadde smia i ei løa, som etter krigen laget bussene for Randaberg og Tasta billag, og som produserte Norges første gravemaskin etter bestilling fra Kristen Goa. Hans navn var Toralf Kristiansen, derav T-en i Smed T. Kristiansen og farfar til nåværende eiere Svein Westlund Kristiansen og Tor Westlund Kristiansen. Det har skjedd mye i løpet av de 90 årene smeden har eksistert.,

,— Det ble aldri helt industri da farfar drev smia. Han laget en god del ting, hadde patent på mye, men sa seg ofte fornøyd etter å ha produsert noen få eksemplarer av en ting. Det var lite masseproduksjon.

Dette

gjorde far vår Magne noe med. Da oljen kom startet han med serieproduksjon av røroppheng til plattformene i Nordsjøen. Det er dette

vi

lever av enda og som har har det blitt et industrieventyr for oss.

Fra liten bedrift til stor industri 

Da Tor og Svein tok over i 2003 var smia på Randabergveien 130, i et byggefelt i nærheten av Tasta skole. Det var først i 2004 de begynte å bygge i Dusavik, og i 2011 stod verkstedet ferdig.

— Jeg har jo av og til angret litt på at jeg ble smed. For det har jo vært oppturer og nedturer, og det verste var oljekrisen og den pågående pandemien. Det kunne gå fra å være non-stop arbeid til å ikke ha noe å gjøre. Men vi kom til dekket bord og takker farfar Toralf og far Magne den dag i dag for at de la grunnlaget for oss.

Stor jubileumsfeiring i vente 

Toralf Kristiansen gikk bort i 1994, og i løpet av jubileumsåret 2022 skal det skje en rekke ting. De har planer om stor jubileumsfeiring blant annet på oljemessen ONS, men ikke på langt nær selskapet de rigget til da bedriften i 2012 var 80 år gammel. Nå ser både Tor og Svein framover mot flere nye år.

— Vi kommer til å jobbe på, investere mer i framtiden og fortsette å være miljøvennlig slik vi er i dag. For 99,5 prosent av energien vi bruker kommer av vannkraft og miljøvennlig bioenergi. Dette er noe vi kommer til å fortsette med i 90 år til, avslutter Svein Westlund Kristiansen og Tor Westlund Kristiansen samstemt.