PRIDE: I formiddag avsluttet Skeivå Rogaland sin Pride-uke med tog, flere hundre gikk i Pride-paraden som gikk fra Kongsgård videregående skole til Tau scene.

På sidelinjen stod det folk så langt øye kunne se å heiet dem fram. Skyfri himmel og god temperatur sørget for en fin avslutning på Skeivå Rogaland sine festlige dager i Stavanger.

Deltakernes felles ønske med paraden var å vise fram sitt egentlige «jeg», og for å markere hvor stolt de er over egen legning, samt å vise hvor viktig kjærligheten er.

Marte og hennes arbeidskollega Mads. Foto: Simen Ingemundsen

For Marte Gundersen fra Randaberg var formiddagens tog hennes aller første, tidligere har hun bare stått på sidelinjen å sett på.

— Det er en gledens dag, endelig kan vi vise frem hvem vi egentlig er i dette frie landet vårt. Vi er heldig å bo i Norge, her kan vi mer eller mindre være oss selv, og slipper å straffes for vår seksuelle identitet slik folk opplever i andre land.

Da Gundersen stod frem som homofil ble hun møtt med kjærlighet og respekt hos sin familie. I flere år hadde hun holdt det hemmelig, og det var et av hennes tidligere forhold som fikk henne til å innse hvilken legning hun hadde.

Det at foreldrene tok det så greit var for Gundersen en stor overraskelse.

Marte fikk farget Pride-flagget på kinnene. Foto: Simen Ingemundsen

— Jeg trodde mine foreldre ville ta det på en helt annen måte, veldig takknemlig over hvordan de reagerte.

For Marte har det vært noen tunge uker siden terroren rammet Oslo i juni. Randabergbuen var bare 200 meter unna gjerningsmannen som gikk til angrep på London pub.

— Jeg glemmer ikke den kvelden. Husker hvor livredd jeg var da jeg hørte skudd. Turte ikke å spørre noen om noe. Hadde ikke dørvaktene på Elsker pub stoppet gjerningsmannen er jeg usikker på om jeg hadde vært i live den dag i dag.

Marte var sammen med søskenbarnet sitt Kristin Magnusdal da de brutale handlingen fant sted på London pub. Da de hørte skudd og sprang de vekk. Foto: Privat

Til tross for hendelsen i Oslo, gikk folk i tog dagen etter, men Marte Gundersen hadde lagt bort Pride-klærne og stod på sidelinjen å så på. Derfor var det for Marte en spesiell opplevelse å gå i Pride-tog for aller første gang.

— Det var en fryktelig opplevelse, og et sår som har vanskelig for å gro. Det er derfor godt vi nå to måneder etter kan markere vår kjærlighet til hverandre, avslutter Gundersen.

Kim Flakstad i politiet og Randi Malmin i LO var også til stede for å markere den fine dagen. For dem er det viktig å vise solidaritet og være til stede synlig der hvor det skjer. Foto: Simen Ingemundsen