JULEDRØSEN: Jo da, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember.

Det er dagen før dagen – lille julaften i dag. Det er også lørdag og det har vært mange handlende i Randaberg i dag, noe som gleder dagens gjest, Svein Sørnes.

Han er nemlig senterleder ved Sentrum 21 og daglig leder av Landsbyforeningen. Men, nu er det straks jul og julaften er det ribbe som gjelder – og senere pepperkaker og annet man kan kose seg med i julen.

Krumkaker er favoritt til flere, noe også dagens gjest setter pris på. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

1. Hvordan skal dere feire julen dette året?

– Julen feires som alltid her hjemme på Randaberg. I år er vi samlet på julaften med alle våre barn og barnebarn hos vår yngste datter i Viste Hageby.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– I vår familie har vi alltid hatt som tradisjon at julaften, da er det ribbe med sprøstekt svor, og alt det gode tilbehøret som gjelder. Men etter at vi har fått svigersønner med andre tradisjoner inn i familien, så bytter vi litt og har både pinnekjøtt og ribbe.

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– En god frokost etterfulgt med «3 nøtter til Askepott» har vært en tradisjon i hele oppveksten til ungene, men etter at ungene flyttet ut, har jaggu meg Bente og jeg fortsatt med denne kjekke tradisjonen.

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

– Både Bente og jeg har travle hverdager i desember, så det blir som regel ikke tid til baking av så veldig mange slag, men min favoritt er pepperkaker, så disse sikrer vi hvert år. Vi er utrolig heldige, for min søster kommer hvert år på besøk med kakebommer, fylt av risboller, krumkaker og annet snacks. Så vi får i oss en god «dose» julekaker hvert år.

5. Når dere skal handle julegaver – bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Jeg er heldig som slipper unna det meste på innkjøp av julegaver. Jeg har selvsagt ansvar for min bedre halvdel, men her er vi begge to enige om at «noe med opplevelser» er det vi setter mest pris på. Men, jeg har «prentet» inn i hele familien at julegavene skal – så langt som mulig – handles lokalt!

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen?

– Roen, senke skuldrene, være i lag og kose oss sammen med familien å virkelig kjenne på at vi er heldige, vi som får bo her i denne fredelige og flotte, grønne landsbyen. God jul, alle!