KOMMENTAR: Av og til får jeg bare lyst å mene noe, som når det gjelder bygging av gang- og sykkelveier.

Jeg kunne startet med Vistnesveien, men den skal jeg heller komme tilbake til.

Det foreligger nemlig en planbeskrivelse av detaljregulering for sykkeltiltak langs Randabergveien, fra Vistnesveien til kommunegrensen med Stavanger. Deler av dette skal inneholde gang- og sykkelvei på begge sider av veien, mens man andre steder «nøyer» seg med å ta litt areal fra berørte naboer.

Det burde ha vært fra Vistnesveien og utover Vistnes, som et annet alternativ.

Hvorfor takker, bukker og neier politikerne i Randaberg for dette?

Nok om det, foreløpig. Saken er at gang- og sykkelvei langs Randabergveien har vært diskutert - og nå planlagt i noen år, Vistnesveien «bare» i rundt 40 år.

Langs Randabergveien er det i dag en velfungerende gang- og sykkelvei. Målinger som tidligere er gjort viser også at trafikken av gående og syklende ikke er stor. Blir det større og mer omfattende med én gang og sykkelvei til?

Tja, det kan jo være, for det er jo det som er målet når man skal bruke langt over 100 millioner kroner på dette som vil ha en distanse på cirka to kilometer.

Dette er jo tross alt Bymiljøpakken, må vite!

Spør du meg er det fortsatt totalt unødvendig bruk, for det finnes som sagt velfungerende løsninger på dette strekket.

Løsninger for både utkjørsel ved Monter, Kiwi og Europris bør være mulig til en helt annen sum enn dette

Ja, jeg vet at det er utfordringer med inn og utkjørsel til nærings- og handelsområdet ved Monter og mange andre bedrifter. Jeg vet også at det er utfordrende å få til en utbygging ved Europris på grunn av trafikale forhold man skal ha på plass. I tillegg er det utkjørselen ved Kiwi, dette vet jeg.

Men, med velvilje fra flere - burde ikke dette være mulig å få gjort likevel? Her skal man ta for seg av eiendommer, for det er flere som blir berørt av dette - og knapt en eneste har interesse av det - naturligvis.

Jeg synes at den nye gang- og sykkelløsningen ved Torvmyrveien er fantastisk fin, men også her har jeg skrevet om meningsløs bruk av penger. Det er noe jeg fortsatt mener, overdådig bruk av penger.

Dette er jo en del av den samme visa, god eller dårlig. Litt av poenget mitt er hvorfor skal man gjøre dette når det i dag fungerer helt fint - bortsett fra de nevnte utkjørsler ved Monter/Kiwi.

Joda, jeg vet at dette er en del av Bymiljøpakken, der man tidligere, og nå bygger gang- og sykkelvei langs motorveien, også det totalt meningsløst, spør du meg.

Hvorfor takker, bukker og neier politikerne i Randaberg for dette? Hvorfor er det ikke lokal motstand hos politikere?

Hvorfor ikke heller engasjere seg for andre steder i kommunen, som Vistnesveien som også er langs en fylkesvei, det samme er også Grødemveien, som flere dessverre bruker som skolevei. Varen er en en annen sak, for det er kommunal vei, men også her kan man stille seg ulike spørsmål, men det er sjelden gode svar å hente.

Jeg vet jo også at dette ganske sikkert er noe som kommer, for det kan jo komme flere gående og syklister langs én eller begge sider av det nye.

118 millioner kroner er 118 millioner kroner. For de samme pengene kunne man trolig kommet et par kilometer eller lenger utover Vistnesveien, men akkurat der er det dessverre ikke lokalt politisk engasjement - for her skal man trolig både takke, bukke og neie for et nytt bidrag til den «populære» Bymiljøpakken.

I tillegg er det heller ikke de store trafikkmengder man snakker om, men smalt og uoversiktlig er det i det minste.

Joda, visst er det krav man skal holde, som bredde, underganger og mye, mye mer når det skal lages slike gang- og sykkelveier. Når jeg har sett gjennom alt av det som nå foreligger, da skjønner jeg fortsatt ikke vitsen annet enn at man får en side til av veien, på deler av streket, å sykle eller gå på.

Løsninger for både utkjørsel ved Monter, Kiwi og Europris bør være mulig til en helt annen sum enn dette, så kan det heller videreføres midler til andre prosjekter på Randaberg, i fylkeskommunal regi - for dette er det fylkeskommunen som står for, men politikere i Randaberg som setter opp sine prioriterte lister som ofte blir tilsidesatt.

Mest sannsynlig skriver jeg dette uten at det betyr noe som helst, bortsett fra at jeg mener det - og mange med meg, etter det jeg har hørt. Jeg er også fullstendig klar over at lokalpolitikerne skal gjøre sine prioriteringer, selv når det er snakk om fylkeskommunale saker - som dette er.

Per Thime

Redaktør, Randaberg24.no

Her leser du fra kommunens politiske dokumenter om dette tema.