NÆRINGSLIV: I 2015 etablerte Lise Brunborg sitt ysteri i Ryfylkegata, like i nærheten av TOU Scene, og med seg på laget fikk hun bonde Kolbjørn Anda.

Fire dager i uke leverer randabergbonden mellom 600 og 800 liter romtemperert og fersk melk som ysteriet lager dagsfersk ost av. Den dagen Anda leveres mest, og da noen ganger opp mot 1000 liter, er mandagene. Resten av uken leveres det litt i overkant av 600 liter daglig.

— Det har i alle disse årene vært et flott samarbeid, og det er fantastisk å se hvordan Brunborg og hennes ansatte lager de utroligste oster. Jeg er den eneste bonden som leverer melk, og osten kan kjøpes over hele landet. Så det er kjekt å tenke på at mine kyr sin melk er brukende til å produsere slik prisbelønnet ost, sier en stolt Kolbjørn Anda.

I januar leverte Anda nær 11.000 liter melk, i februar var det litt i overkant av 9000 liter melk, og slik Anda ser utviklingen denne måneden vil det ende med at han leverer rundt 9500 liter melk til Ysteriet i løpet av mars.

— Grunnen til at det er litt mindre melk nå enn det pleier å være er på grunn av at noen av kyrne mine ikke melkes. I dag leverte vi 495 liter, så lite har det ikke vært på lenge.

Kolbjørn Anda skal snart gi seg som bonde, og da tar yngre krefter over, og sønnen som overtar gården liker selv å lage ost.

— Om det blir osteproduksjon her på gården er usikkert, jeg håper han vil beholde samarbeidet med ysteriet i Stavanger. Så får han heller produsere ost i hobbyskala på kjøkkenbenken hjemme.

Han skryter av Lise Brunborg som tar opp konkurransen mot utenlandske osteprodusenter, om kunnskapen hun deler med andre, og om de flere arbeidsplassene hun har skapt i årenes løp.

— Vårt samarbeid har gitt meg mye opp igjennom årene. Hun har klart å skape seg et godt renomme og gjør en fantastisk innsats i kampen mot utenlandske osteprodusenter, avslutter Anda som anbefaler blåmuggosten Fønix, og rødkittostene Pan og Konrad.