HELSE: I disse dager pågår «sykle til jobb»-aksjonen over hele landet. 25.691 personer deltar på aksjonen som i år har vært arrangert i 50 år. Det å sykle til jobb har gitt god folkehelse og aktivitetsglede for alle som har deltatt i årenes løp.

Randaberg24 har pratet med Per Øyvind Wisløff som bor i Stavanger kommune, og som er leder innen miljø og samfunnsutvikling i Randaberg kommune.

Neste hver dag siden 1990 har Wisløff syklet til jobb. På de årene har han slitt ut fire sykler, noe som er godt forståelig siden han i løpet av ett år legger bak seg om lag 400 mil på sykkelsete.

Rundt 90 prosent av reisene til og fra jobb i løpet av året bruker han på pedalene, noe som betyr at han i løpet av sine 33 år i arbeidslivet har syklet sammenlagt rundt 9.000 mil.

— Da jeg startet å sykle hadde jeg kun tre kilometer en vei, da jobbet jeg på Stavanger Tekniske Fagskole. Den gang var det mye lettere å ta sykkelen enn bilen. I dag har jeg Eiganestunnelen som gjør bilveien kortere. Da er det enklere å ta bilen, men jeg sykler likevel, sier Per Øyvind Wisløff.

Det var i 2003 Wisløff begynte å jobbe i Randaberg kommune

— De siste 19 årene har jeg hatt 1 mil hver vei til jobb, og da er det treningen som er motivasjonen.

En annen som deltok på «sykle til jobb»-aksjonen var kronprins Haakon. Foto: Lise Åserud / NTB

Han mener flere bør vurdere sykkelen til jobb, ikke bare for treningens skyld, men også for at en sparer mye penger.

— Jeg har ikke regnet på det, men det en god del tusenlapper spart i løpet av året. Jeg tar selvfølgelig bilen når jeg har ærend jeg trenger bil til, men for det meste bruker jeg min allround sykkel av typen «Bros», sier Wisløff og avslutter.

— Jeg skjønner de som ser på det som tiltak, men i dag finnes det elsykkel som en ikke sliter seg ut på å sykle. Jeg har ikke vurdert det enda, jeg trives på en sykkel jeg må tråkke for å holde gang i.

Wisløff synes det er positivt at det rettes fokus på å sykle til jobb, og at det er flere som melder seg på aksjonen. For han er det å sykle til og fra jobb blitt en vane og en livsstil som han ikke ville vært foruten.