HELSE: I går skrev vi om Randaberg sykehjem som ønsker seg besøksvenner, og Solbakken sykehjem som har et par av dem.

Randaberg24 har kommet i kontakt med den ene, Torhild F. Jacobsen, som har vært besøksvenn siden hun gikk av med pensjon som journalist i Stavanger Aftenblad for syv år siden i en alder av 62 år.

— Da jeg ble pensjonist ønsket jeg å bli frivillig, så jeg tok kontakt med Siv Jane Knudsen, og sa; «bruk meg som frivillig». Det resulterte i at jeg en gang i uken besøkte Vistestølen, forteller Torhild F. Jacobsen og legger til.

— Det var givende å sitte og prate, synge, lese og aktivisere de eldre. Lenge har hun nå gått tur med en kvinne ved Solbakken sykehjem. Når jeg kommer på mandagene så står hun påkledd i turtøyet sitt. Jeg har som oftest med meg en sekk med kaffe og noe å bite i, sammen snakker vi om ting som interesserer oss.

Inspirert av demenskoret på NRK, er Jacobsen så vidt kommet i gang med ukentlige sangtimer på dagsenteret. Da går det i folkeviser og norske sanger de fleste har kjennskap til.

Siv Jane Knudsen har tidligere uttrykt at de trenger en sykkelvenn, men også flere besøksvenner er ønsket. Foto: Arkivbilde, Simen Ingemundsen

— Folk skulle bare visst hvor kjekt og givende det er å være frivillig. Det gir ren gjensidig glede, sier Jacobsen og legger til.

— Jeg tror at frivillighet kommer til å bli mer og mer viktig med årene. Det er allerede veldig viktig, men det blir færre hender i helsen, og da må noen utenfor bidra, og det på frivillig basis. For livet er ikke slutt når en havner på sykehjem, men slik vi alle har sett på TV har personalet på sykehjem har det travelt, derfor er en frivilligs oppgave viktigere enn noen gang tidligere.

Hun angrer ikke på at hun takket ja til å bli besøksvenn, og mener at flere med tid til overs bør ta seg tid til et slikt meningsfylt arbeid. Det handler om aktiviteter som; gå turer, lese, synge, diskutere og gå på kafé for å nevne noe.

— Du får en «venn» som har de samme interessene som deg, og sammen finner dere på diverse ting dere begge liker. Som regel handler det ikke om å stille de vanskelige spørsmålene, men å glede seg over de små ting som blomstene i turløypen, avslutter Jacobsen.