Som dette kan det bli i Randaberg om noen år.

MØTE: I møtereferatet som nå foreligger har det vært flere innsigelser mot planene om ny kraftledning. Dette gjelder blant annet innsigelser Randaberg kommune har kommet med.

Kommunen kom med to innsigelser.

1. For plassering av Harestad transformatorstasjon

Av de to alternativene Lnett har søkt om, mener Randaberg kommune at alternativ 5 har så store fordeler sammenlignet med alternativ 1, som kun har ulemper for kommune, at de har innsigelse til alternativ 1. Alternativ 1 ligger i en av få resterende utbyggingsområder for kommunen og tar mye plass i et område som kommunen trenger til andre formål. Alternativ 5 ligger ved en kommende turvei, og samlokalisering kan være mulig.

2. Andre merknader fra Randaberg kommune:

Randaberg kommune ønsker utredning av ny trasé fra Harestad til Bru med jordkabel og sjøkabel, som de også mener kan være et rimeligere alternativ.

Lnett har i sin søknad lagt fram fem ulike trasékombinasjoner på strekningen. Fra Harestad til nye Nordbø transformatorstasjon har Lnett søkt om en kombinasjon av luftledning, sjøkabel og jordkabel og to traséalternativer over Mosterøy. Lnett søker om to alternative plasseringer av nye Harestad transformatorstasjon. Begrunnelsen for søknaden er økt etterspørsel etter nettkapasitet og behov for styrket forsyningssikkerhet i Randaberg og Rennesøy, i tillegg til at deler av strømnettet er så gammelt at det må fornyes.

Videre heter det i innsigelsene fra Randaberg kommune:

«I Randaberg kommune er landbruk en viktig næring som dekker 65 % av kommunens areal, og det er viktig for kommunen at luftledninger ikke gir begrensninger for landbruksutøvelsen, som vanning og gjødselspredere. På strekningen fra Krossberg til Harestad transformatorstasjon er Randaberg kommune enig i Lnetts prioritering av trasékombinasjon 10».

Lnett skriver i kommentar om de nevnte punkter at det er søkt om to alternative plasseringer av Harestad transformatorstasjon og at det ikke er prioritert mellom dem og av Lnett derfor er åpne for hvilken som helst av dem.

– Traseen som Randaberg kommune foreslår er noe Lnett vurderer og skal ha møte med Kystverket og Stavanger havn om varianter av en slik løsning. Det viktigste er å ha kontroll på kabelen i sjøområdet, heter det i referatet.

Lnett opplyser videre om at områdene som berøres av luftledningen i Randaberg kommune er dyrka mark, der alt spredeareal vil være godkjent.

– Vanning skal det gå an å fortsette med under en luftledningstrasé, og det er nødvendig med dialog med den enkelte berørte grunneier om dette. Lnett har undersøkt innspillet om fugleavføring fra fugl som sitter på ledningen i salatåkeren, men har ikke funnet støtte for at dette er noe problem hos andre de har kontaktet.

Det finnes også innsigelser fra Stavanger kommune og fra fylkeskommunen. NVE tar innsigelsene til etterretning og vil vurdere behovet for tilleggsutredninger, særlig i lys av muligheten for å redusere konfliktpunktene som tas opp i innsigelsene.

– Ved store endringer og eventuelle nye alternativer vil saken bli sendt på ny høring. Brev med krav om tilleggsutredninger sendes med kopi til høringsinstansene. Innsigelsene følger saken videre, og dersom de ikke trekkes, vil de bli ansett som en klage på vedtaket og følger saken til klagebehandling i Olje- og energidepartementet.

Det er ennå ikke informasjon om når denne saken skal opp og avgjøres til slutt - altså hvor langt tid de ulike punktene tar.

Det er ikke noe som er avgjort, men rundt i kommune kan det blir som dette noen steder. Foto: Illustrasjonsbilde