HISTORIE: I løa til Jonas Bø står syv 1950-talls Massey Harris Pony traktorer linet opp på rekke og rad. I mars åpnet Kurt Ivar Bø og Jonas Bø sitt helt eget museum på Bøveien. Deres mål med museet er å vise overgangen fra hest til traktor.

— Det er akkurat den historien vi ønsker å bevare.

Bø vet om 12 Massey Harris Pony traktorer i bygda, men har ikke plass til alle i løa si.

— Da er jeg i så fall nødt til å bygge ut løa, sier Jonas Bø og bunker.

Den eldste traktoren i museet er fra 1952, mens den nyeste fra 1956, og ikke alle er Jonas Bø sine. I løa har andre fra bygda med Massey Harris Pony-interesse stilt ut sine traktorer, blant annet så står tidligere ordfører Olav Sande sin traktor parkert der.

— Første Massey Harris Pony traktor reddet vi ut fra en løe som skulle rives. Siden den gang har vi fokusert på denne type traktor, og med en type traktor er det lettere å finne deler.

Løa på Jonas Bø sin hjemgård har blitt brukt til en rekke ting. Da faren til Jonas drev gården var det melkeproduksjon det gikk i, i 1988 begynte Bø med kyllinger. I løa hadde randabergbuen 3000 kyllinger i hver etasje. Sauer var det siste Jonas hadde på gården sin inntil han la ned i 2007.

— Jeg angrer verken på at jeg sluttet med dyr og begynte med Massey Harris Pony traktorer. Her ligger det mye arbeid og vi teller ikke timer. Dette er en hobby som betyr enormt mye for oss, sier Jonas Bø.

Randabergbuen er pensjonist og har all tid å bruke på hobbyen sin. I tillegg verdsetter Bø at flere av hans kamerater møtes hver torsdag for å sosialisere seg, høre på ptro på radio, og ha noe godt å drikke og tygge på.