KOMMUNESTYREMØTE:

Mot slutten av gårsdagens møte hadde Frp-representant Øystein Thorsen sendt inn spørsmål til ordfører. Det dreide seg om mobbing.,

Bakgrunnen for spørsmålet var endringer i opplæringsloven kapittel 9A om elevenes skolemiljø. De nye

bestemmelsene trådte i kraft l. august 2017. Målet med de nye reglene er å sikre et mer effektivt regelverk mot

mobbing og en bedre håndheving av reglene.

Spørsmålene fra Øystein Thorsen:l. I hvor mange saker har Randaberg kommune fattet vedtak i tråd med den opplæringslovens paragraf 9A i forbindelse med mobbesaker siden lovens i krafttreden?2. Hvor mange saker om mulig mobbing har Randaberg kommune mottatt varsel om i samme periode?3. Har det vært tilfeller hvorden/ de som mobber har måttet byttet skole i denne perioden, og i så fall hvor mange?

Kommunaldirektør Petter Hagen svarte på vegne av ordfører. Hagen svarte på spørsmålene, blant annet på dette:

— Når det gjelder å fatte enkeltvedtak mobbesaker så falt det bort i forbindelse med det nye lovverket. Før kunne skolen fatte et skriftlig enkeltvedtak i mobbesaker dersom foreldre ba om det. Dette er tatt bort, og erstattet av aktivitetsplikten.

Kommunalsjef Petter Hagen svarte om mobbing.

På spørsmål om hvor mange saker om mulig mobbing kommunen har fått varsel på i samme periode, svarte Hagen:

— Skolene i Randaberg utarbeider 30-40 aktivitetsplaner årlig samlet sett. Det er viktig å huske at en aktivitetsplan ikke omfatter bare mobbing som utfordring. 9a og begrepet trygt og godt omfatter ALT som påvirker elevenes psykososiale skolemiljø. I dette kan det være saker knyttet til ensomhet mrd mer. Vi har ingen absolutt statistikk på dette, men hoveddelen av aktivitetsplanene har dette aspektet i seg.

Til det siste spørsmålet fra Frp-Thorsen, det som gikk på tilfeller om den/de som mobber har måttet bytte skole i denne perioden, svarte kommunalsjefen:

— Aftenposten foretok en rundspørring vedrørende temaet skolebytte ift.lovverk i 2021 blant Norges fem største kommuner og samtlige av landets fylkeskommuner, om hvor mange mobbere som har vært flyttet siden lovendringene i 2017 og 2019. Svaret var 3 tilfeller. Disse tre tilfellene skjedde på grunnskolenivå. Ingen elever i videregående er flyttet. Endringen innebar at for 2019 skulle skolen ha prøvd andre tiltak; etter 2019 var det nok at skolen hadde vurdert andre tiltak. I praksis vurderer skolen ved rektor om dette tiltaket skal vurderes. I så fall vil skoleeier være den som iverksetter og fatter enkeltvedtak om skolebytte på henstilling fra rektor ved den enkelte skole. Vi har sålangt ikke fattet denne type vedtak i Randaberg, sa Hagen.