Gudstjeneste på søndag: — Vårt fokus blir på krigen i Ukraina

Randaberg menighet skal ha en spesiell gudstjeneste på søndag. Stikkordet er Ukraina.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

KIRKEN:

I går var det markering fra domkirkene rundt i landet, for å markere det som skjer i Ukraina. Man hørte det ikke på Randaberg, fordi man ikke var oppfordret til å gjøre det.,

Det betyr derimot ikke at det er vanlige dager i menighetene på Randaberg. Der kjenner man også sterkt på det som skjer i Urkaina - hvor Russland har tatt seg inn i landet.

— Initiativet hvor domkirkeklokkene ringte i syv minutter klokken 12 er selvsagt noe vi også støtter. For vår del skal vi på søndag ha gudstjeneste, noe som er vanlig. Tema denne gang er ikke vanlig - for det blir søndag mye fokus på krigen i Ukraina. Her blir det både musikk, forkynnelse og forbønn, sier sokneprest Geoffrey A. Holtmann til Randaberg24.

Han forteller at han følger mye med i det som skjer.

— Jeg studerte til prest sammen men en venn fra Ukraina, i Tyskland. Jeg har ikke fått snakket med han, men har fått lest noe hvordan det går med han. Det er en spesiell tid for oss alle - også når det gjelder å forberede seg til søndagens gudstjeneste.

For selv om det i dag bare er torsdag, så vet ingen hvor man er kommet i krigen i Ukraina.

— En god del av det jeg skal snakke om på søndag er jeg ferdig med, men vi vet jo ikke i dag hvordan det ser ut søndag formiddag - hvor langt krigen er kommet eller om Volodymyr Zelenskyy, landets president er i live. Jeg skal blant annet snakke noe om de to presidentene som står oppi krigen, også Vladimir Putin i Moskva.

Soknepresten forteller at det søndag også skal være barnedåp i kirken, tre små barn skal døpes.

Sokneprest Geoffrey A. Holtmann.

— Vi skal også ha kollekt, men ikke den vi hadde tenkt oss. Når folk kommer til kirken på søndag blir det mulig gi sitt bidrag til Kirkens Nødhjelp, hvor dette blir øremerket hjelp til Ukraina.

Foruten søndagens gudstjeneste er det også andre ting som opptar han. Det har også med Ukraina å gjøre.

— Det er over en million mennesker som har rømy ut av landet på grunn av krigen. Det er mange som er positive til å hjelpe - og i mitt hus ser vi på muligheten for å gjøre noe i kjelleren slik at vi også kan være med å bidra til å ta imot trengende flyktinger fra Ukraina.

Til slutt forteller han at man i Ukraina, hver eneste dag på et fast klokkeslett, leser salme 31 over hele landet. De ukrainske kirkene har blitt enige om å be denne salmen hver dag kl 17, etter oppfordring fra ein jødisk rabbi i landet.

Salmen begynner slik:

2 Herre, eg søkjer tilflukt hos deg,,lat meg aldri bli til skamme!,Fri meg ut i di rettferd!,3 Vend øyret til meg,,skund deg og redd meg!,Ver meg eit vern og eit bergei borg til frelse!,4 Du er mitt fjell og mi borg;,for ditt namn skuld fører og leier du meg.,5 Løys meg or garnet dei har spent ut for meg!,For du er mi tilflukt.,