TYVERIER: - Det er innen de fleste aldersgrupper som blir tatt for å ha stjålet varer her oss oss. Dessverre så er det også slik at det skjer oftere og oftere, sier Leif Birger Goa, innehaver av Bunnpris i sentrum.

Goa forteller at det skjer ganske ofte tyverier fra butikken i sentrum. Det gjøres på forskjellige måter.

– En del kommer jo ut fra alder på dem som stjeler. Unge stjeler gjerne sjokolader, energidrikk eller nøtteposer, mens voksne tar med andre ting uten å betale for seg. Noe gang sier noen: - Unnskyld, jeg glemte visst å slå i den....

Innehaver Leif Birger Goa er oppgitt over stadig flere tyverier fra butikken. Foto: Per Thime

Med en butikk som er åpen fra morgen til sent på kvelden er det tyverier innenfor hele åpningstiden.

– På dagtid ser vi at både elever fra ungdomsskolen og fra videregående skole er innom her hos oss. Da har vi ganske ofte tatt flere i å stjele, og senest i går var det fire ungdommer som ble tatt for stjeling. Elever som går på videregående benytter gjerne fritime i sentrum.

– Hva gjør dere da?

– Flere ganger er det jo slik at vi stopper dem ved utgangen, unge som eldre. Da sjekker vi og konfronterer dem med tyveri. En del blir flaue og tror det er over med det. Foresatte kontaktes også, og i noen tilfeller blir det også politianmeldt.

Nå håper han at foresatte som får slike beskjeder tar det opp hjemme.

Men dette er ikke et ungdomsproblem, forteller Goa.

– Gjennom denne jobben blir vi jo kjent med en del folk. Vi snakker jevnlig med dem, vet ofte hvem folk er - for Randaberg er ofte ikke større enn det. Jo, her i butikken har vi en del ganger også tatt folk vi kjenner godt. Dette er heller ikke folk så MÅ stjele for å si det på den måten, men som likevel gjør det.

Han fortsetter:

– Når vi ser at folk stjeler her hos oss fører det også til utestengelse fra butikken. Det gjelder for ett år. Per i dag er det dessverre en god del som ikke er ønsket i vår butikk, noe som også gjelder folk vi kjenner godt. De er utestengt!

Bunnpris-butikken har også som mange andre butikker, gått over til automatiske betalingsløsninger.

– Vi har tyverier fra butikken, men det er også tyverier når det kommer til bruk av selvbetjenings-automatene. Vi har flere og mange eksempler på det, men jeg kan ta ett eksempel. En person hadde handlet og kjøpt varer. Da vedkommende hadde betalt hadde personen betalt 400 kroner. Vi fattet mistanke og vi foretar stikkprøver. Det viste seg at vedkommende hadde varer fra butikken til 1.700 kroner, altså 1.300 kroner i forskjell, som han ikke hadde betalt for.

– Hvilken aldersgruppe stjeler hos dere?

– Tja! Det er fra barn, til dem over 80 år, dessverre. Jeg vet ikke hvorfor det blir mer og mer, for som sagt; mange av dem vi tar for tyverier er ikke folk som virkelig «må» dette.