BEFARING: Det er ikke første gang anleggskonsulenten fra NFF er på Randaberg stadions utslitte kunstgrasbane. Det er ikke mer enn noen uker siden han befarte banen, etter initiativ fra Randaberg IL Fotball. Klubben er der at man ikke synes det er kjekt å verken ha egne lag eller tilreisende klubber på banen. Den er nærmest ubrukelig og skriker etter nytt kunstgras på hele banen.

Slik blir det imidlertid ikke, for om et par år - til klubbens 100 års jubileum, håper man å ha ny stadion klar. Før det håper man å ha Myrå 2 klar som en fullverdig kunstgrasbane.

– Denne banen er også en miljøbombe

– Mitt inntrykk er også i dag at denne banen er totalt utslitt. Det som er veldig spesielt her er at banen er så slitt at her slipper til og med fiberen, noe som her begynner å bli en miljøutfordring, fordi fiberen er lett og blir liggende i små dotter rundt bane og flyr utover områdene, som ut i grønnsaksåkrene som ligger her. Dette er snakk om en tikkende miljøbombe som ligger her.

Sjekk bildene fra kunstgrasbanen

– Hva kan man gjøre med slikt?

– I dag er det ikke noe å gjøre med dette, men jeg har anbefalt klubben å slutte å vedlikeholde og børste banen, for da fortserkes dette problemet med at fiberet løsner mer og mer. Min anbefaling er at så fort klubben/kommunen makter det, rehabiliterer. Det som også er et tankekors er at det er store partier som løsner. Det er sågar partiet der det ikke er gras lenger. Når man skal spille fotball på det så vil det være slik at man kan skli - og det kan være potensielt stor fare for skader.

Fiberet i banen er fullstendig utslitt og anleggskonsulenten mener banen også er en tikkende miljøbombe. Foto: Per Thime

Flesjå mener det er flere årsaker til at banen er som den er.

– Ja, det er det helt sikkert. En del av årsaken er dårlig jobb når banen ble lagt. Egentlig skal limet være så sterkt at limet skal holde, men banen er 13–14 år gammel. I kombinasjonen med veldig intenst bruk og valg av kunstgras av dårlig kvalitet så blir det som dette, dessverre.

Stengte bane etter skade

Anleggskonsulenten reiser rundt i hele landet for å blant annet sjekke baner.

– I Rogaland har jeg per i dag ikke sett noe som er så ille som denne kunstgrasbanen. Jeg sjekket en bane i Kristiansand i fjor som var ille. Der stengte vi banen, den var totalt utslipp med de samme symptomene som her. En spiller hadde skadet seg i en 5. divisjonskamp og fått alvorlig skade. Det ble da meldt inn bekymringsmelding og NFF gikk in og stengte banen for spill på full bane, men det ble spilt kamper for yngre lag, men bare på halve banen.

– Jeg tror ikke denne banen er mulig å spille fotball på veldig lenge til, og jeg er spent hvordan det er her når våren kommer neste år, sier Jon Asgaut Flesjå, anleggskonsulent i Norges Fotballforbund. Foto: Per Thime

– Men hva så med kunstgrasbanen på Randaberg, er den i så dårlig forfatning at det står i fare for å bli stengt?

Bane i grenseland, ennå

– Denne banen er i grenseland å spille fotball på, i hvert fall på vintertid. Det blir også litt «spennende» å se hvordan denne banen ser ut til våren. Jeg er - og NFF er alvorlig bekymret for denne banen og derfor er det sendt bekymringsmelding til klubb hvor skaderisiko og miljøutfordring er påpekt.

Kunstgrasbanen det er snakk om er den eneste med full størrelse i kommunen. Det vil trolig gå et år før Myrå 2 er klar. Det betyr nok en sesong på elendig bane for mange tusen spillere som hvert år bruker banen.

– Kan denne banen likevel bli stengt når forholdene er som de er?

– Vi må sette spillerne i fokus. NFF Rogaland er ansvarlig for kamp-avvikling, skulle det oppstå en lignende situasjon som vi hadde i Kristiansand så er vi veldig betenkt og da hadde vi vært så kategoriske at banen ville blitt stengt hvis risikoen for skader hadde vært overhengende.

På et tidspunkt er det trolig også klart at nok er nok med dagens kunstgrasbane.

– Holder denne banen i ett til to år til?

– Nei, det tviler jeg virkelig på, avslutter Flesjå.