MØTE: Det var under kveldens første punkt saken var mottak av flyktninger. Randaberg kommune er fra IMDI bedt om å ta imot 160 nye flyktninger dette året.

I tillegg til å vedta hvor mange flyktninger som skal bosettes i 2023 ber IMDi Randaberg kommune om:

• En vurdering av hvor mange flytninger Randaberg kan potensielt bosette, inkludert enslige mindreårige, dersom behovet øker • En vurdering fra Randaberg kommune av hva som trenges for å opprettholde en høy kapasitet for bosetting i kommunen

I kveldens møte var innstillingen fra kommunedirektøren å svare ja på forespørselen. Ikke alle var enig i det.

Fremskrittspartiet hadde nemlig et annet syn på saken - de ville si ja til 70 nye flyktninger, mer enn en halvering på det som er kommet fra IMDI.

– Vi er også enig i at alle skal ta sin del med den utfordringen som er. Det vi reagerer på er antallet. Vi er bedt om å ta imot mange, tre ganger mer enn sammenlignbare kommuner, sa Frps Øystein Thorsen.

Han fremmet forslag om å ta imot 70 flyktninger og at antallet dermed endres fra de 160 man er bedt om å ta imot.

Espen Nedrebø (H) vil beholde antallet, men er bekymret for boligsituasjonen for nye flyktninger. Foto: Per Thime

Espen Nedrebø (H) tok ordet.

– Ja, det er et ganske høyt antall. Hva som er et høyt antall er vanskelig å si. Det som er viktig er at vi nå ikke ansetter mange nye, da må det skje midlertidig. Noe annet er utleiemarkedet, noe som er vanskelig. I dag er det fire boenheter ledige via finn.no. Når det gjelder antallet, mener jeg at det kan stå nå.

APs Ingvild Lundbakk Denut sa dette:

– 2022 var et rekordår for bosetting i Norge. Randaberg kommune er bedt om 160 nye flyktinger. Jeg regner med kommunen har svart ut og har kontroll på dette. Når det gjelder dette med boliger er jeg usikker på hvordan dette fungerer. Det er mange spørsmål - og jeg ønsker å vite mer om hvordan ting fungerer rundt dette, sa hun.

Ingvild Lundbakk Denut (AP). Foto: Per Thime

NAV-leder og kommunalsjef Kel Tighe orienterte også utvalget.

– Det ansatt på bygg og eiendom en person som har med dette. I kommunen er det framleie det dreier seg om, men en sjelden gang ordner flyktninger dette selv, men det er sjelden. Via finn.no er det få boliger, noe det har vært lenge, helt siden tidlig i 2022.

Han la til at det jobbes aktivt og godt for å få dette til.

– Når det gjelder fastlege, så er det ikke slik at èn fastlege skal ha ansvaret for alle flyktninger. For å ha en god tjeneste er det viktig at alle fastleger også får flyktninger på sine lister. Det er trangt med fastleger, ikke bare her, men over alt.

Kel Tighe er kommunalsjef og orienterte om flyktninger. Foto: Per Thime

Renate Kolnes (H) er utvalgsleder og er med på at tallet skal være 160 nye flyktninger.

– Vi er her i kommunen blitt flinke å lese statistikker og sammenligne oss med andre kommuner i andre saker. Spesielt gjelder dette hvor mye vi bruker i vår kommune på helse og skole, sammenlignet med andre kommuner.

Hun tok også for seg at tallene sier at i Randsberg scorer kommunen høyt og er på «topplisten» når det gjelder antall norskfødte barn.

– Vi scorer lavest eller nest lavest på antall innvandrere. Når så kommunedirektøren går inn for 160 nye flyktninger så støtter jeg det. Men, jeg er også bekymret for om det vil være nok boliger til flykningene og ønsker derfor å få i vedtaksform til IMDI at det må være en forutsetning at vi har tilstrekkelig ledige boliger.

KrFs nye gruppeleder Bodil Fjermedal Ludvigsen støttet kommunedirektøren i at antallet nye flyktninger skal være 160 flyktninger, men samtidig ser også hun dette som har med utfordringer med boliger.

Svanhild Ulvestad Eikelid (Sp) var også enig med flertallet i salen - og også hun påpekte dette med boliger.

– Gode boliger til folk er viktig, så forutsatt at det er boliger så er vi i Sp med på det som er foreslått, nemlig 160 nye flyktninger.

Kommunedirektørens innstilling ble valgt, med et tillegg på at dette vedtas hvis boligsituasjonen er god nok.