ARBEID: Ungdomsgarantien er et svar på en dypere samfunnsutfordring som det haster å gjøre noe med.

Altfor mange unge under 30 år står i dag utenfor arbeid og utdanning. Antallet har økt de siste årene, og det trengs et løft for å snu denne utviklingen. Deltakelse i arbeidslivet er avgjørende for den enkeltes livsmuligheter og levekår. Konsekvensene er særlig store hvis man allerede fra ung alder faller utenfor arbeids- og samfunnsliv.

De siste ti årene har det blitt flere unge uføre. Vi ser klare tendenser til et økende utenforskap blant noen grupper unge. Samtidig vet vi at Norge fremover trenger mange flere hender i arbeid. Vi har ikke råd til å gå glipp av de unges arbeidskraft. Et av NAVs viktigste samfunnsoppdrag er derfor å motvirke at unge faller utenfor, og hjelpe flere unge med å få et stabilt fotfeste i arbeidslivet.

NAV Randaberg- Kvitsøy har organisert seg med egne tverrfaglige ungdomsteam. Veiledere som følger opp unge har høy kompetanse, mye erfaring og brukerne har stor tillit til dem. Nå styrkes prioriteringen av unge ytterligere. Regjeringen har fått støtte i Stortinget for å styrke ungdomsarbeidet i NAV med en ny ungdomsgaranti, som gjelder fra 1. juli 2023.

Garantien er først og fremst en oppfølgingsgaranti, der alle som er i målgruppen skal få rask hjelp og tett oppfølging så lenge det er nødvendig. NAV jobber derfor målrettet for at den enkelte veileder skal følge opp færre unge enn de gjør i dag. Alle unge i målgruppen skal få tilbud om en fast kontaktperson i NAV, som skal gi regelmessig oppfølging og blant annet tilby veiledning om utdanningsmuligheter og muligheter i arbeidsmarkedet. Kontaktpersonen kan også bidra med å koordinere bistand fra ulike aktører og hjelpeinstanser for unge med sammensatte behov.

Målgruppen for ungdomsgarantien i NAV er unge personer i alderen 16 - 29 år, som trenger hjelp fra NAV for å komme i arbeid. Disse unge kan ha en rekke ulike utfordringer i livene sine, og de trenger ofte et godt lag av gode hjelpere rundt seg. NAV kan ikke gjøre jobben alene. Vi er avhengige av et godt samarbeid med arbeidsgivere, utdanningssektoren, helsetjenestene, og øvrige kommunale tjenester. Å inkludere flere unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv er et felles samfunnsansvar.