STATSBORGERPRØVE: I løpet av fjoråret var det totalt 7216 personer som tok Statsborgarprøven. Enkelte avla prøven mer enn en gang, og det er variasjoner i resultatene. fylker og kommunene imellom.

– Resultatene på landsbasis holder seg jevnt over gode, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Digital kunnskapsprøve    

Direktoratet for høyere kompetanse og utdanning utvikler prøven på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Stortinget har bestemt at Statsborgerprøven er en prøve i samfunnskunnskap som skal måle kjennskap til grunnleggende historiske, sosiale, økonomiske og politisk forhold i Norge, og kjennskap til grunnleggende plikter og retter. Prøven måler ikke graden av integrering hos kandidatene.

Statsborgarprøva er digital og varer i 60 minutt. Kandidatene kan også få spørsmålene lest opp fra en lydfil. Prøven inneholder 32 poenggivende spørsmål, der deltakerne må svare rett på minst 24 av dem for å bestå.

Randaberg er sammen med Stavanger om denne prøven og oversikten viser at 199 kandidater tok prøven i 2022 - og at 94 prosent bestod prøven, mens altså seks prosent ikke bestod prøven.

Fra 1. januar 2017 har det blitt stilt krav om at alle som søker om norsk statsborgerskap og er mellom 18 og 67 år må bestå Statsborgarprøven. Prøven finnes på bokmål og nynorsk. 99 prosent av kandidatene tok prøven på bokmål i 2022.