RUSS: For mange er russetiden i gang for fullt, i fjor ble det foreslått å flytte russetiden permanent til etter eksamen, og i år ble det igjen foreslått, men ikke på permanent basis.

Randaberg24 tok en prat med rektor Trond Hoel ved Randaberg videregående skole, som har den oppfatning av at russen fra hans skole er mye bedre enn sitt rykte og i de siste årene har skolens ansatte hatt en veldig god dialog med russen vår. Han mener at en utsettelse av russetiden er et godt forslag, og at et slik forslag vil møte motstand, i og med at det er historie, kultur og tradisjoner knyttet til feiringen. 17. mai er for eksempel en viktig dag for alle i Norge, en dag som russen er en del av.

— Det kan kanskje være positivt å flytte russetiden. Jeg personlig bifaller forslaget, men tror det blir vanskelig. På andre områder feirer vi når en er ferdig med noe, mens russen feirer før de er ferdig med utdannelsen sin. Det medfører at elever får problemer med å gjennomføre siste del av tredje året på VGs, sier Trond Hoel som har sett at det går ut over læring og resultater.

Trond Hoel har erfart at russen på Randaberg ruller sammen med russ fra andre skoler, og at russen på Randaberg er blitt betraktelig bedre med årene. De sendes avgårde med søppelsekker for å rydde etter seg, og skolen formidler ofte til russen at en må ta hensyn. Foto: Arkivbilde, Per Thime

Han er ganske sikker på at å utsette russefeiringen lengst mulig vil være en fordel med tanken på elevenes framtid. Han liker ikke hvordan markedskreftene har blitt, russetiden har blitt mer eller mindre en industri.

— Jeg mener at elevene bør fokusere på det viktige før det uviktige. Det ender som regel at de blir syke, slitne, kommer for sent til timen og er oppe på natten slik de glemmer utdannelsen sin. Jeg tror å utsette russetiden hadde resultert i bedre resultater, avslutter rektor Hoel.

I fjor kunne en på NRK lese at flere russepresidenter ønsker å flytte årets russetid til etter eksamen. Noe som Unge Høyre så på som en gyllen mulighet til å flytte feiringen permanent. Noe som det ikke ble noe av, i disse dager er temaet igjen oppe for debatt, og denne gang handler det mer enn noen gang tidligere om ekskludering av russ.