SKOLE: Kirsten Kolnes har siden 2020 vært 50 prosent bibliotekar på Grødem skole, men etter at skolen fikk mindre økonomiske midler til slikt, er det foreløpig ikke satt av midler til skolebibliotekar for neste år.

Det at regjeringen nå satser på lesning mener Kirsten er veldig positivt og et steg i riktig retning, spesielt det at regjeringen nå øker tilskuddsordningen for skolebibliotek til 25 millioner kroner i 2023.

Det ryddes i bokhyllene. Foto: Simen Ingemundsen

— Det er skremmende å lese at 15-åringer bruker mindre tid på å lese i fritiden enn tidligere. Skolens rolle er avgjørende her, og det å snu den båten blir både krevende og vanskelig, sier Kirsten Kolnes og legger til.

— Min rolle som bibliotekar er og har alltid vært å overbevise elevene om at sammenhengende tekst er viktig, men merker utholdenheten, konsentrasjonen og tålmodigheten blir mindre etterhvert som de vokser til.

PISA-undersøkelsen fra 2018 viser at 68 prosent av guttene og 48 prosent av jentene (15-åringer vel og merke) oppgir at de bare leser hvis de må. Det er her Kolnes mener det trengs ressurser; for å rette fokus på bøker, for å rette fokus på formidling og for å rette fokus på at elever må anbefale bøker til sine medelever.

— I tillegg er en skole nødt til å ha et levende bibliotek, og til dette trengs midler både til å fornye utvalget av litteratur i hyllene og lønn til en bibliotekar, sier Kolnes.

Bøkene til Frode Eie Larsen og Dag Otto Lauritzen er også populære på Grødem skole. Foto: Simen Ingemundsen

PISA viste også tydelig tilbakegang i norske elevers leseferdigheter. Omtrent én av fem norske elever er under nedre grense for hva elever trenger for videre skolegang og arbeidsliv.

— Jeg ser at det vanskeligste er å få ungdomsskoleeleven til å lese, de yngre er enklere. Noen av de ungdommene kaller det å lese for meditasjon, og jeg har hørt følgende; «Hadde ikke vært noe skole uten et bibliotek». Så potensiale til å snu denne båten er der, men det trengs midler og satsning. Derfor gleder det meg at regjeringen nå har tenkt å satse, avslutter Kolnes.

På Grødem skole går det i bokserier som; «Verdens verste», «Gutta i trehuset», «Kaptein Supertruse», «En Pingles dagbok» og «Håndbok for superhelter», samt bøkene til David Walliams og Frode Eie Larsen/Dag Otto Lauritzen.