BÅTLIV: Frank Naglestad, er ungkar og spellemann. Etter å ha kastet bort nær en halv million kroner på utleie i Stavanger, valgte han å investere i en amerikansk husbåt av typen Bayliner.

– Jeg tok valget i høst, var ingen «båtmann» før den tid, men mente det var for gale å kaste bort 14.000 kroner i måneden på en leilighet i Stavanger. Vi må tenke annerledes i denne dyre tiden vi lever i, og jeg gjorde det. Angrer ikke på investeringen. Om det var en god investering er jeg usikker på, men jeg trives, som er det viktigste, forteller Naglestad fra Kvinesdal.

Til tross for en kald og grusom vinter i husbåten, ser han nå lyst på våren og sommeren. Påsken bruker han på å gjøre motoren i stand til avreise til sin far på Sørlandet i sommer. Naglestad sin far har også båt, så sommeren skal de begge tilbringe til sjøs.

– Jeg har blitt sjøsyk kun en gang i mitt liv, da var jeg ansatt på en fiskebåt, men i denne husbåten blir jeg aldri sjøsyk. Det er en rein fornøyelse å stå opp til bølgeskvulp, og kjenne bevegelsene i bølgene, sier han.

Slik ser båten til Naglestad ut. Foto: Simen Ingemundsen

Inne i båten har Naglestad alt han trenger, men er avhengig av strøm fra land for å drive airfyeren, oppvaskemaskinen og TV-en. Heldigvis har han et dieselaggregat som brukes i nødstilfelle, men som samtidig drifter alt av varme i båten.

– Husker strømmen røk i vinter, da sank gradene raskt, da ble det kaldt.

Han har solgt alt han eide på Sørlandet, sa opp leieavtalen i Stavanger i oktober, og har kun lån på båten. Han mener flere bør gjøre som han, spesielt de som klager på utgiftene med å enten leie eller eie.

– Her i Ryggstranden betaler jeg kun 900 kroner i måneden for å ha båten parkert, pluss 3500 kroner i landstrøm, og når jeg bor i Stavanger betaler jeg den nette sum av 7500 kroner i måneden. Det er halvparten av det jeg betalte ved å leie leilighet i Stavanger.

Naglestad elsker det å være omringet av sjø, og en skulle trodd at det å ha båt betyr mye tid til fiske, men sørlendingen liker ikke å fiske. Det blir for mye styr for Naglestad.

– Nå holder jeg på å fikse en del i motoren til 20.000 kroner. Jeg har så klart månedlige utgifter, men ikke i nærheten av hva jeg hadde tidligere. Akkurat nå har jeg null i gjeld og er godt fornøyd med livet, avslutter han, som liker tanken på at når havet stiger, stiger han med havet.

Han er litt «Petter Smart» innimellom, og planlegger å investere i vindmølle, på den måten kan han bli 100 prosent uavhengig av strøm fra land, men det blir neste års investering for Naglestad.