RUSS: Førstkommende fredag er en av årets store happeninger for russen, da skal russedressen på og det er dagen da russen skal døpes. I år som i fjor har de fått tillatelse til å bruke håndballbanen på Randaberg videregående skole, det etter å ha vært uønsket på Viste av friluftsrådet.

Det er ventet 120 russ til dåpen, og overskuddet fra kvelden, når hver russ betaler 50 kroner hver, har russestyret valgt å gi til kreftforeningen.

Visepresident Dina Oseberg, festsjef Ida Voll og kosesjef Amalie Strand ser fram til en russetid med drikking, festing til langt på natt, rulling, være med bekjente og skape nye bekjentskap.

– Mest av alt gleder vi oss til å se TIX, Bausa og Wiz Khalifa på Landstreffet i mai, sier de tre samstemt.

Russen har skrevet nabovarsel, som i løpet av uken skal leveres til bostander rundt i området, og gleder seg over å kunne feire at 13 år med skolegang er over.

Terje Andreassen i samtale med russen om fredagens feiring. Foto: Simen Ingemundsen

– Vi håper ikke naboene kommer å klager på oss, vi skal prøve å ta så godt med hensyn som overhodet mulig, og håper de som bor rundt her respekterer at vi har det gøy i lag. Ikke hver dag vi døpes som russ, avslutter de alle tre samstemt.

Avdelingsleder Terje Andreassen skjønner russen frustrasjon over å ikke kunne tilbringe ettermiddagen og kvelden ved Viste. Han gleder seg over å kunne tilby litt av området til skolen, på flere betingelser; at naboene varsles i forkant, at de er nøye på renhold og at russebussene holdes unna skolens området.

– I fjor gikk det veldig fint, skolen var veldig spente på støynivået, men vi fikk ingen klager. Så da var det bare for oss å gi dem lov i år også, sier Terje Andreassen.

Han selv var blåruss på St. Olav i 1985, og husker tiden med en gammel Ford Transitt fra 70-tallet som sin «russebil». Den gang hadde de hverken navn på russegrupper eller dyre russebusser.

– Russetiden var ikke like organisert den gang som den er nå, og vi har tillit til årets russ, men er like spent i år som i fjor, sier Andreassen, som forteller avslutningsvis om en hendelse for mange år siden.

– Vi hadde nettopp lagt nytt kunstgress, og russen skulle feire. De valgte å legge engangsgriller på det nye kunstgresset. Det så ikke ut for å si det slik.