SKOLE: Stemmeurnen var i formiddag åpen ved Randaberg videregående skole, og til skolens bibliotek strømmet det på med elever (de elevene som ønsket å avgi sin stemme).

— Jeg vet ikke hva jeg skal stemme, var det mange av elevene som sa mens de stod i kø for å bli registrerte.

På de ulike postene satt elever fra valgfaget politikk og menneskerettigheter. Det var de studiespesialiserende elevene som hadde fått det store ansvaret med å instruere de som kom for å avgi sin stemme.

To av elevene som la turen innom for å slenge sin stemme i stemmeurnen var Sara Dawod og Malin Pettersen, begge elever ved helse og oppvekstfag.

— En fraværsgrense på 10 prosent er altfor strengt, vi kommer til å stemme på et parti som er for å fjerne denne grensen, sier de begge samstemt.

Vgs-elevene fikk stemme. Foto: Simen Ingemundsen

De glemmer ikke debatten forrige uke, som både Dawod og Pettersen mener Venstre kom seg best utav.

— Noe annet som er viktig for vår framtid er skatt. Våre foreldre betaler altfor mye skatt, og en gang skal også vi begynne å betale skatt. Her trengs det virkelig en endring.

De er begge enig i at stemmeretten er viktig, og har ikke lykkes med å få ut av sine foreldre hva de stemmer.

— Søsknene mine snakker mye politikk, men mine foreldre holder deres politiske meninger mest mulig hemmelig, sier Dawod før Pettersen skyter inn.

— Jeg mener det bør bli mer åpenhet rundt hva vi stemmer i dette landet, og jeg synes det er spennende å endelig få kunne avlegge en stemme. Det er for meg en stor dag.

Både Dawod og Pettersen er enig...

— Nå må eksamen vekk, vi trenger en mye enklere skolehverdag der vi slipper å grue oss til slutten av skoleåret. Derfor tar vi også det med i potten når det kommer til hva vi velger å stemme i dag.