ØKONOMI: De siste to årene har 150.000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri. Antallet er stabilt fra tidligere år, men flere eldre er rammet, ifølge Skatteetaten.

— Det er bekymringsfull at de eldre ser ut til å bli rammet i større grad enn tidligere, sier seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm i NorSIS.

Respons Analyse gjennomfører årlig en undersøkelse om ID-tyveri på vegne av Skatteetaten og NorSIS. Dette er 13. gang at undersøkelsen gjennomføres.

Tidligere var den vanligste formen for ID-tyveri at noen kjøper en vare eller tjeneste på nett i offerets navn. Nå opplever flere at penger overføres ut fra kontoen deres uten samtykke. Ofte har offeret da fulgt falske lenker for innlogging og dermed blitt frastjålet informasjon som personnummer og bank-id.

5 prosent av de over 60 år er rammet av ID-tyveri de to siste årene, og eldre er mer bekymret for å bli rammet av ID-tyveri enn de yngre, viser undersøkelsen.

Det er behov for mer kunnskap for den eldre befolkningen om hvordan de kan beskytte seg mot denne formen for kriminalitet, mener Reiner-Holm.

NorSIS og Skatteetaten foreslår dessuten flere tiltak for å forhindre ID-tyveri, blant annet å innføre unike identiteter i Folkeregisteret. Det innebærer at alle som er registrert med et fødsels- eller d-nummer, kan få merket nummeret som unikt. Det sikrer at en person kun har ett ID-nummer i Folkeregisteret, og det blir vanskeligere for en person å ha flere identiteter.

(©NTB)