Nå kan skolene i Randaberg få gratis klassesett av «En av oss»

Forfatter Åsne Seierstad.
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:

UTØYA: Høsten 2013 ga Kagge forlag ut Åsne Seierstad sin bok «En av oss – en fortelling om Norge», det to år etter terrorangrepet. Nå har det gått ti år siden boken om dagen vi aldri glemmer ble gitt ut.

I den forbindelse gir forlaget bort et eller flere klassesett til norske skoler, fristen for å bestille er i slutten av august.

Boken handler om terrorangrepet 22. juli 2011, og følger hendelsene, gjerningsmannen og noen av ofrene hans tett. Personene i boken, inkludert terroristen, beskrives fra de blir født, enten gjenfortalt av deres nærmeste, eller når de gjelder de som overlevde, av dem selv.

Jeg glemmer aldri denne leseropplevelsen, måtte tas i flere doser.

Åsne Seierstad forteller at «En av oss» er den vanskeligste boken hun noen gang har skrevet. Boken er også den vanskeligste, jeg, undertegnede har lest i løpet av mitt liv. En kommer så tett innpå hver og en av de involverte, og det hjelper mye på hvilke kraftfull stemme Seierstad har.

Vi vet jo alle hva som hente, derfor er det så vanskelig å tenke hvilken handling som skal utspille seg i løpet av boken, spesielt med tanken på at vi følger flere av de rammede før Utøya. Du blir kjent med dem før sommeren 2011, trykker dem tett inntil brystet, og da er det vondt å tenke hvilket helvete de skal igjennom. Denne boken la store spor igjen hos meg som leser, og det er en bok de fleste (egentlig alle nordmenn) bør lese og lære av.

Forlaget skriver at boken handler om oss, og vårt samfunn. Den handler om ekstremisme, men også om samhold.

Store deler av boka handler om oppvekst og ungdomstid, og Seierstad skrev den med dette i tankene:

Om noen år vil ungdom på videregående skoler i Norge ikke lenger ha noe eget minne om 22. juli 2011. Terrorangrepet vil være en del av Norges historie, men ikke en del av deres egen erfaring. Derfor er boken skrevet svært detaljert både om tiden hendelsene fant sted, og historien før. Den forutsetter ingen forkunnskaper.

Åsne Seierstad sitt største ønske er at skoleelever i Norge skal kjenne til denne mørke delen av vår historie, som vi aldri må glemme.

Publisert: