LEKKASJE: Rogaland fylkeskommune, Jærmuseet og Randaberg kommune var i forrige måned på befaring ute på Tungenes fyr.

– Fyret har en lekkasje som har pågått over lengre tid, og det er viktig å få tettet dette ordentlig. Det er vanskelig å si omfanget av lekkasjen før feilsøking starter, skriver Solbjørg M. Isaksen i et fra kommunen til fylkeskommunen.

Videre heter det at Randaberg kommune benytter sin rammeleverandør på tømmer for å utbedre lekkasjen. Vi har avtale med byggmester Egil Knudsen, som har utført arbeid på Tungenes fyr også i 2023, og er et byggefirma med god kompetanse på denne typen bygninger.

– Vi har et godt og tett samarbeid med Jærmuseet, og vedlikehold og arbeid som utføres er avklart og prioritert i samråd med dem.

Det er et godt stykke arbeid soom er planlagt, for det det vil være nødvendig å ta av taket for å sjekke omfang og tilstand på bygget.

– Hovedprinsippet i arbeidet som gjøres vil være å utbedre alt som er skadet, men også å bevare og gjenbruke så mye som overhodet mulig. Vi vil ikke kle inne noe som ikke er bra, og arbeidet som gjøres nå er med mål om å bevare bygget.

Man vil også gjøre ting for å få sirkulere luften bedre, nemlig innstallere en varmepumpe i fyrbygget. Den vil være minst synlig der.

– Under befaringen ble det stilt spørsmål om hva som er kravet på tilbakeføring på byggets Nordvest-fasade. Tungenes fyr ble fredet rundt 1997. Når bygget tilbakeføres, skal det tilbakeføres til slik bygget sto på fredningstidspunkt, eller på det som finnes av dokumentert bildedokumentasjon fra tidligere år?

Arbeidet med utbedringer ønsker man å gjøre så snart som mulig.