HELSE: Det koster mye å gå til tannlegen, bare en vanlig time hos tannlegen med undersøkelse, to røntgenbilder, rens og puss koster nær tusenlappen etter dagens satser.

Lars Idar Pollestad er leder for Fagforbundet Ung Rogaland, og jobber også for de som er dårligst stilt; de unge, de uføre og de eldre. I dag markerer han verdens munnhelsedag med å gi bort tannkoster, og totalt har han planer om å gi bort nær 200 tannkoster.

— Vi har siden 2014 jobbet med å få tannhelsebehandling inn under egenandelsordningen. Dessverre har vi ikke kommet så langt som vi hadde håpet på. Inntil nylig var det halv pris til du fylte 21 år, men Støre-regjeringen har utvidet det til å gjelde ut det året du fyller 26 år, sier Lars Idar Pollestad og legger til.

— Det er et steg i riktig retning, men hvis det fortsetter i dette tempoet vil det ta lang tid før det blir en del av velferdstaten vår, på lik linje med legehjelp.

Han brenner som nevnt for å få tennene inn under egenandelsordningen, og det har han gjort siden han fikk en regning fra tannlegen på nær 20.000 kroner for å ha trukket visdomstennene. Pollestad tror det er mange som av økonomiske årsaker prioriterer bort tannhelsen sin, noe som går utover; kroppen, jobben og fritiden.

— Det hele handler først og fremst om politikk og penger, og denne dagen er verdt å markere. Jeg mener det bør legges inn i neste statsbudsjett, og at vi må skape politisk engasjement rundt dette – både lokalt og nasjonalt . Vi er nødt til å kjempe for å få politikerne til å skjønne hvilken belastning det er for en lavlønnet nordmann. Så ett av mine ønsker er å få dette, både av personlige og arbeidsmessige grunner inn i neste års statsbudsjett, avslutter Pollestad.

Visste du at i Rogaland finnes det 35 offentlige og 121 private tannleger.

Randaberg tannklinikk er den eneste offentlige tannklinikken i bygda. Foto: Simen Ingemundsen

Her kan lese noen av punktene til Pollestad:

God munnhelse er utrolig viktig.

  • Vi trenger en frisk munn for å kunne spise, snakke og for å sosialisere med andre.

  • God munnhelse reduserer faren for andre sykdommer og lidelser.

  • Behandlingen av alvorlige sykdommer, som oppstår på grunn av dårlig munnhelse, koster samfunnet store summer.

Tenner er en del av kroppen, og Fagforbundet har lenge kjempet for at tannhelsetjenester skal sidestilles med andre helsetjenester, og inngå som en del av egenandelsordninga.

Hvorfor det er viktig for eldre:

Hvorfor er oppfølging av munnhelsen så viktig?

• Den hjemmeboende pasient

Gjennomsnittsalder 87 år, 25 % er menn, de har seks sykdommer og bruker ni legemidler daglig.

• Bruk av mange medisiner kan forårsake munntørrhet.

40-50% av alle reseptpliktige medikamenter forbrukes av de over 65 år, og eldre i Norge står på gjennomsnittlig 6-7 ulike medikamenter. En rekke av disse medikamentene kan føre til munntørrhet - som igjen øker risikoen for karies (hull i tennene) og såre slimhinner. Munntørrhet kan også forårsake problemer med å spise, svelge, snakke og fungere sosialt.

• Munnhelsen påvirker utvikling og behandling av andre sykdommer.

Infeksjoner i munnhulen kan forverre en rekke sykdomstilstander og sette annen behandling, slik som kreftbehandling og livsnødvendige operasjoner, på vent.

Bakterier fra munnen kan også spre seg i blodbanen og øke risikoen for blodpropp og hjerteinfarkt, samt påvirke utviklingen av en rekke sykdommer slik som demens.

• God munnhelse bidrar til økt livskvalitet og mulighet til god ernæring. Munntørrhet kan bidrar til under- og/eller feilernæring. Smerter, ubehag eller tyggeproblemer kan redusere appetitten, bidra til feil- og/eller underernæring, svekket helse og øke risikoen for fall.

• Dårlig munn- og tannhelse kan føre til psykisk belastning og redusert livskvalitet. Tanntap og dårlig munnhelse kan få store konsekvenser for eldres selvfølelse og sosiale deltakelse.

Ha en sunn munn dreier seg om mye mer enn friske tenner. Sykdommer og tilstander i munnen kan påvirke en lang rekke helseproblemer - og omvendt. For pleietrengende eldre kan manglende oppfølging av munnhelsen få store konsekvenser.