LESERBREV: Til politikerene i Randaberg !

Da jeg flyttet til Randaberg i 2014 var jeg frisk og rask, og alt var bra med meg og min familie.

Da jeg plutselig ble syk og ufør i 2017, visste jeg ikke hvilke kommunale helsetjenester som var tilgjengelige for meg.

Jeg visste at jeg var ufør og trengte hjelp, noe mine Leger bekreftet. I 2018 begynte jeg å søke om helsetjenester og hjelp fra kommunen. Jeg fulgte helsevesenets retningslinjer, og retningslinjer for mitt eget ansvar som pasientbruker for å søke om støtte.

Jeg jobber ikke innen helsetjeneste. Jeg er ingen ergoterapeut . Jeg er ikke fysioterapeut. Jeg er ikke sykepleier. Jeg kjente ikke til systemet, alternativene og hvilken hjelp som var tilgjengelige i 2018. Jeg kjente mitt ansvar, min helsetilstand, mine begrensninger og mine mål.

Jeg ønsket å opprettholde en god livskvalitet og komme tilbake til jobb – til tross for at jeg var fysisk funksjonshemmet.

Fra 2018 frem til idag, har jeg blitt nektet tilgang til nødvendige helsetjenester for å nå disse målene av Randaberg Kommune. Jeg har anket avslagene fra Randaberg kommune til Statsforvalteren, som har gitt meg medhold i mine klager, og pålagt kommunen å fikse en løsning som passer.

Men selv da hjelper ikke kommunen meg.

Jeg har ikke hatt noe annet valg enn å betale for privat helsehjelp for de nødvendige helsetjenestene jeg har behov for. Dette er helsehjelp som jeg egentlig har krav på og er kvalifisert for å få gjennom Randaberg kommune.

Dusty Sandsted har skrevet leserbrev om hennes livssituasjon. Hun skriver at kommunen ikke gir henne hjelpen hun trenger. Foto: Privat

Å ansette BPA /assistent privat var det eneste alternativet for meg for å kunne fortsette å bo hjemme med familien min som funksjonshemmet beboer i Randaberg.

Dette går hardt utover økonomien vår, men uten privat BPA ville jeg ikke hatt mulighet for et godt liv, og jeg ønsker å komme tilbake til jobb til tross for mine funksjonshemminger.

Da kommuen skulle fikse helsehjelp til meg, ble jeg ikke involvert i beslutningsprosessen. De besluttet å nekte meg tilgang til personlig assistent som fikk alvorlige konsekvenser for meg.

Beslutningen om å ikke gi meg riktig hjelp og assistent, forverret helsetilstanden min MER enn helsetilstanden min hadde ødelagt meg.

Å bo i Randaberg kommune som syk, eldre eller funksjonshemmet beboer bør ikke kreve at en person er frisk nok til å bekjempe et ødelagt system. Vi må fokusere kreftene våre på helsen vår og bli friskere.

Å bo i Randaberg skal ikke kreve at beboerne er like kunnskapsrike som en advokat for å få hjelpen man har rett til.

Det bør heller ikke kreve at en beboer ansetter en advokat for å få tilgang til tjenester. Når skal innbyggerne få lik tilgang til helsetjenester i Randaberg kommune slik Helsedepartementet har lagt opp til at alle innbyggere i Norge skal ha tilgang til?

Med hilsen, Dustie Sandstedt