SKOLE: Forrige uke kunne en på Utdanningsnytt lese at det i løpet av fjoråret kom inn over 20.000 avviksmeldinger om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i skolene i Norges tjue største kommuner.

Randaberg var naturligvis ikke å finne blant de 20, men nabokommunene Stavanger og Sandnes var blant topp 10; Stavanger med 1629 registrerte avvik, og Sandnes med 1266 registrerte avvik.

Rådgiver i Randaberg kommune, Odin Nøsen melder om en økning også på Randaberg fra åtte avvik i 2021 til 13 avvik i 2022. Det ligger an til et høyt tall også i år; per dags dato er det nemlig registrert seks avvik i kommunens system. Ser en på disse tallene, og sammenlikner 2020 med 2021 ble det registrert en nedgang fra ti til åtte avvik.

— Jeg kan ikke si så mye om hva dette handler om, men det er avvik knyttet til vold i en eller annen form mot ansatte, både i skole- og SFO-tid. Det er ingen av skolene i kommunen som skiller seg spesielt ut, sier Odin Nøsen og legger til.

— Det er så få tilfeller i praksis at det vil være tilfeldig om en skole i en periode har noen flere enn de andre skolene.

Krenkelser er også tatt med i statistikken for Randaberg, men upassende språkbruk er ikke tatt med. Grunnen til det er at slikt kan variere i skolene på Randaberg.

— Det er små tall tatt elevtallet i betraktning, så det er ikke noe grunnlag for å si at det er noen særlig endring i noen retning de tre siste årene. En kan ikke se noen økning eller reduksjon i disse tallene, dette på grunn av at det statistiske grunnlaget er for lite, avslutter Nøsen.