SKOLE: Mikro- og makroplast er et stort problem for miljøet (et voksende problem), og dessverre blir det bare mer og mer med årene.

Søppel som kastes i havet verden over havner som regel med tid og stunder på sandstrender rundt omkring. Mye av søppelet er nedbrutt til mikroplast som er umulig å se (med mindre du har riktig utstyr), og som ender i fugler og andre dyr sitt fordøyelsessystem.

Elever på 7. trinn ved Grødem skole fikk seg en annerledes skoledag, sammen med forsker Rachel Davis fra Chicago i USA og andre i Clean Shores gikk de rundt å samlet inn både mikro- og makroplast på Sandestranden.

— For en vakker strand dette er, og elevene på Randaberg er en gave for framtiden. De har litt av en oppgave foran seg, og må dessverre deale med søppelet i framtiden, sier Rachel Davis til Randaberg24.

Rektor Per Jarle Marsli ser på ryddingen av Sandestranden som viktig arbeid, og legger ikke skjul på at skolen i en eller annen form skal fortsette arbeidet med å rydde naturen for søppel. Han er ikke noe overrasket over hvor mye søppel elevene finner på stranden, og tenker at elevene skal få rydde strendene mer framover. Foto: Simen Ingemundsen

Hun kaller det «bad gold», og ved hjelp av et filter siles sandkorn fra de store bitene av mikroplast (store nok til å ikke trenge gjennom filteret).

— På denne stranden er det 10.000 kvadratmeter, så det vil ta flere måneder å renske hele denne stranden, og dessverre, siden denne stranden ligger såpass langt sør vil det samle seg nytt søppel like etter. Det meste av søppelet kommer fra UK og US, og denne stranden er en slags samlingsplass for søppel, forteller Davis som elsker norske strender, og som synes det er trist at folk ikke tar mer hensyn.

— Vi ble ikke spurt om å bli født, men det vi ser her på Sandestranden er en konsekvens av hvordan vi lever. Norges ungdom har en stor jobb foran seg, avslutter Davis.

Randaberg24 slo av en prat med noen av elevene, les hva de har og si:

Loke Oliver Borgen. Foto: Simen Ingemundsen

En av dem som ryddet stranden alene var Loke Oliver Borgen, han mener at strandrydding for mikro- og makroplast bør gjøres oftere.

— Dyr dør, klimaet endrer seg og det går dårlig med jorden vår. Skulle ønske søppelet bare kunne forsvinne, sier Loke Oliver Borgen og legger til.

— Det betyr mye å få gjøre dette i skoletiden, jeg er jo en person som på fritiden plukker opp søppelet jeg ser ligger slengt i naturen, og mener vi har en stor jobb foran oss. Hadde bare alle gjort sitt for å hjelpe naturen.

Maja Laugerud og Pernille Helle. Foto: Simen Ingemundsen

Maja Laugerud og Pernille Helle er venninner, og gikk sammen rundt på stranden å samlet søppel. De mener begge at Grødem skole bør investere i utstyr og få innsamling av søppel som en større del av skoleplanen.

— Det er trist at søppel havner i havet, og at det har ligget så lenge her på stranden. Mye av det vi har plukket vet vi ikke en gang hva er. Det er flott at skole gir oss denne muligheten, sier de begge samstemt.

Det verste de så på stranden i dag var plast som tilhører nye klær, og plast som hører til fiskegarn.

— Verst er det å tenke på at det kanskje er fisk som henger fast i et garn like utenfor her, avslutter de begge.

De fant bildekk, teiner og annet søppel, se bildene våre: