Leserbrev: – Kommunen vil bryte loven!

Thor Geir Harestad har meninger om skole i dette leserbrevet.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

LESERBREV: Det er vanskelig for elevene i Randaberg å forholde seg til kommunen. Først oppheves Harestad skolekrets og barnetrinnet sendes til Grødem og Goa. Så har alle partiene gruppemøter, mandag 3.10, og lager et nytt forslag: Vi opphever Harestad skolekrets, men sender heller ungdomstrinnet «opp og ned». Og vi tar med oss begge modellene på høring og fortsatt vurdering.

AV: THOR GEIR HARESTAD

Dagen etter sier kommunens Ungdomsråd enstemmig ja til å beholde det omstridte skolebygget, innforstått beholde skolekretsen. Det er ikke avgjort om kommunen til syvende og siste kommer til å bryte loven, ved å legge ned og splitte Harestad skolekrets, og flytte ungdomstrinnet til Grødem og Goa.

Helt sikkert er det derimot at elevene har loven på sin side, Opplæringsloven
som sier i paragraf åtte at «elevene har rett til å tilhøre den skolen som er fysisk nærmest». Denne elevrettigheten trumfer all annen politikk.

Hvis kommunen tegner nye streker, kretsgrenser og delelinjer, kan det bli til en kommunal søknad som uten videre kan avvises av elevene. Kommunen må gjerne spørre og presse om elevene vil ha lenger skolevei, men elevene kan ikke kommanderes mot sin vilje. Loven er krystallklar. Selv om kommunen har lykkes med «å plassere noen elever fra Dalen», har kommunen framover i så måte ingen tvangsmidler.

Kommunens økonomi uler i bakgrunnen. Skolestrukturen skal omgjøres for å spare penger. Elevene skyves foran. Når kommunen har malt seg opp i et hjørne, ser de bare «løpende elever» som redning. Sånn går det når vedlikehold forsømmes på et 55 år gammelt skolebygg som påføres etterslep på 35 millioner.

For noen av oss er eneste fornuftige løsning følgende: Kommunen holder seg til loven som er elevrettighet til nærskolen. De tre nåværende 1-10 skoler mangler verken kompetanse eller miljø for å kunne fortsette som i dag. Hvis kommunen ikke vil pøse millioner inn i et gammelt bygg, så følg opp skoleplanen med trinn 2 på Harestad. Hvis politikerne ikke finner penger, så kan det kuttes millioner som går til politikerlønn og innkjøp av tjenester. Der sitter millionene løst når de er «avlastende gode» for politikere som kutter hos andre.

Kommunen har store rikdommer i form av 11.500 innbyggere og en milliard i årlig omsetning. «Alle skal med» er et mye brukt ordtak. Det sa også blant annet et aktivt Høyre i 1989 da eiendomsskatten ble innført. Vi som ikke stryker folk etter håret, vet hva eiendomsskatt kan brukes til.

Thor Geir Harestad

Randaberg

Publisert: