HARESTADVIKA: Inne i produksjonslokalene er det denne formiddagen god aktivitet. Randaberg Industries AS har bra med arbeid og inne i produksjonslokalene er det mer enn 30 arbeidere som er i sving med dagens jobber.

Det lukter som det skal i en slik industrihall hvor sveiseapparater og annet er i full sving.

Men det er også slik at en del av de ansatte er i kategorien voksne - noen er også godt voksne.

Det skal dermed rekrutteres nye arbeidere til hjørnesteinsbedriften på Randaberg, en bedrift med en solid og god historie helt tilbake til 1946. Da var det Emil og Alfred Simonsen som startet det som først het Randaberg Auto, men som senere også hadde navnet Randaberg Sveiseindustri og som etter hvert fikk sin plass ved Randaberg Bruk langs Randabergveien.

I etter hvert mange år har bedriften holdt til i Harestadvika. Lærlinger er tema og bedriften er på let etter flere, for i dag er det bare én lærling ved bedriften og én som nylig hare avsluttet læretiden som platearbeider.

– Vi ønsker oss flere lærlinger og vår tanke er å ansatte dem etter at læretiden er over. For å få til dette gjør vi også noen grep for lærlinger som vi skriver avtale om fast jobb med. Da har vi signerings-bonus som vi mener er et gode for dem, hvor de får en sum som avskrives år for år. Vi tror dette også blir en «gulrot» for nye ansatte, sier Nina Lill Myhre, HR & Administrasjon og fabrikasjonssjef Kåre Enge til Randaberg24.

Nina Lill Myhre og Kåre Enge ønsker seg flere lærlinger til Randaberg Industries. Foto: Per Thime

De forteller at bedriften hvert år kan tenke seg 3 til 6 nye lærlinger hvert år. Da skal dette være innen platearbeid, sveiser og rørlegger.

– Da vil vi få et kull med lærlinger og vi tror at dette også vil være med å skape et større og bedre miljø for lærlinger. Det er også slik at noen som har vært lærlinger her, så finner de andre steder å jobbe, som i Nordsjøen. Vi lukker imidlertid ikke døren og ønsker dem også velkommen tilbake hvis vi har behov og de har lyst på retur til oss.

Bedriften er også inne i et slags generasjonsskifte i produksjonshallene.

– Vi har ganske høy snittalder i produksjonen. Vi trenger påfyll og vi står foran et skifte. Det er i dag 34 ansatte i produksjonen og vi trenger påfyll, for vi ønsker også å vokse. Her er det mange gode og flinke arbeidere som har vært her i mange, mange år. forteller de.

Fra tidligere tider var det mange lokale fra kommunen som jobbet for bedriften. I dag er ikke tilknytningen den samme.

– Vi blir veldig glade når det er lokale søkere, folk som bor på Randaberg og har en tilknytning til stedet.

Samarbeid med skoler er viktig for Randaberg Industries. Ved mellomrom er bedriften representert på ulike messer som har med rekruttering å gjøre. Randaberg videregående skole er en av skolene.

– De har utplassering av elever her hos oss hvor de gjerne jobber i 14 dager og får sine første inntrykk av oss som arbeidsplass. Skolen er også flinke å ta kontakt med oss for å være med på forskjellige ting. Elevene som er utplassert forsøker vi å tildele oppgaver som kan føre til veien videre i arbeidslivet. Det er selvsagt begrenset hva de kan gjøre - men vi får vise hva vi holder til med her nede ved kaikanten. Ved å få til et større miljø for lærlinger, hvor man føler det er et miljø for dette. Får vi et større miljø. vil vi også bli flinkere til å ivareta dem, forteller Enge, som legger til at det finnes mange muligheter.

Det er blant annet å ta utdannelsen videre.

– Det som også er greit å ta med seg er at det er muligheter i faget videre. Etter fagbrevet er det en vei videre hvis det er et ønske. Her hos oss er det i dag mange som har andre jobber enn det de startet som. De var fagarbeider, men er i dag kanskje ansatt som arbeidsleder, prosjektingeniør eller andre områder. Det er mulig å dra det videre hvis man selv ønsker det.

Industribygningene er ved kaien, mens administrasjonen er oppe mot veien og E39. Foto: Per Thime
Randaberg Industries AS holder til i flere lokaler i Harestadvika. Foto: Per Thime

Hovedsakelig er det høsten som er tiden for lærlinger. Bedriften er åpne for hele året, men har et ønske om at lærlinger starter sammen som et kull.

– Vi skal være med å legge godt til rette for våre eventuelt nye lærlinger. Vi har jo gått noen runder med oss selv. Vi besluttet dette i vår og trenger tiden fram til neste kull som vi kan jobbe ut fra. Håpet er at vi skal ha på plass seks nye lærlinger til høste neste år. Da har vi en jobb å gjøre fram til det, blant annet å jobbe med skolene som er på besøk hos oss for å informere godt om det vi jobber med. I den anledning har vi vanligvis hatt elevene som går andre år, men vi har også tenkt å ta inn førsteårs-elevene slik at vi kan være med å påvirke retningen noe.

Fredrik Odland er ferdig utdannet som platearbeider ved Randaberg Industries AS. Han ønsker flere lærlinger velkommen til Harestad. Foto: Per Thime
– Jeg anbefaler mer enn gjerne denne arbeidsplassen til andre, sier Fredik Odland. Foto: Per Thime

I industrihallen er aktiviteten god, noe som også gjelder der Fredrik Odland er. Den unge mannen fra Vistnes var i vår ferdig med sine år som lærling, men jobber fortsatt den den tradisjonsrike bedriften på Randaberg.

– Jeg har hatt fine og interessante år som lærling her nede og trives fortsatt veldig bra. Jeg er utdannet og har nå fagbrev som platearbeider her, noe jeg trives godt med.

Den nyutdannede platearbeideren var ikke i tvil da han ble spurt om læreplass ved kaien.

– Nei, det var jeg ikke. Jeg fikk et godt inntrykk av Randaberg Industries allerede da jeg var utplassert mens jeg gikk på Randaberg videregående skole. Inntrykket ble bekreftet gjennom læretiden, for her har det vært god oppfølging, sier han.

– Hva med at bedriften vil ha flere lærlinger til seg?

– Det hadde bare vært bra, for jeg kan virkelig anbefale denne arbeidsplassen for andre.

Foto: Per Thime