VISTNESTUNET: Det er Jærmuseet som har arbeidsgiveransvaret ved Vistnestunet, men kommunen er med og dekker stillinger.

Hovedutvalg for nærmiljø og kultur samles i neste uke hvor blant annet sak om revidert avtale om driften kommer opp. Denne ble sist revidert i 2019, og vedtatt i kommunestyret i 2019, og i styret i Jærmuseet i 2020.

I gjeldende avtale dekkes stilling som gardsstyrer og museumspedagog i 50 prosent stilling hver, gjennom at kommunen gir et driftstilskudd til Jærmuseet. Jærmuseet har arbeidsgiveransvar. I tillegg har Randaberg kommune ansvar for stilling som «formidler mot den allmenne marknad». Denne stillingen dekkes av ansatt på kultur, som bruker cirka 50 prosent av sin stilling på Vistnestunet, avhengig av tid på året.

Nå er det endringer på gang - hvor intensjonen har vært i all hovedsak å endre kravet om å ansette bonde på den populære besøksgården.

I møtet får politikerne fremlagt at stillingen endres fra å hete gardsbestyrer til drifstkoordinator.

– Stillingsstørrelsen er økt fra 50 prosent til 100 prosent, hvor Jærmuseet og Randaberg kommune skal dekke 50 prosent hver.

Kommunedirektøren er fornøyd slik den nye avtalen er fremlagt og går inn for dette.

Det er ikke alltid slikt pent vær ved Vistnestunet, men det er et populært sted som mange bruker ofte. Foto: Arkivbilde, Per Thime

– En større stilling vil kunne styrke driften og sikre kontinuitet og godt opplegg for formidling, samt drift av museumsgården. Det vurderes at endring stillingsbeskrivelse, oppgaver og full stilling, vil gjøre rekruttering enklere. Det vil også gi mulighet for å kunne nytte den ansatte på flere arbeidsplasser, i hovedsak Tungenes fyr, eller ved andre av Jærmuseets anlegg. Økning av stilling må også ses i sammenheng med det planlagte helårsrommet i Vistnestunet. Gjennom helårsrom kan anlegget få økt bruk, og økte ressurser vil gjøre dette enda mer realiserbart.

Jærmuseet vil ha ansvar for drift av selve museumsgården, mens Randaberg kommune har ansvar for jorden rundt. Kommunen har i dag muntlig leieavtale med lokal bonde, for å drive jorden.

I slutten av september var det korn- og traktor, eldre traktorer på rekke og rad man kunne oppleve. Da var det folksomt ved den populære gamle gården på Vistnes. Foto: Per Thime