SNØ: – Mange hus og hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Måk derfor av snø på tak og terrasse før det blir for tungt, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Siden 2020 har Fremtind registrert nær 550 skader som følge av snøtyngde og takras.

Værskifte kan gi mer skade

Med mye vind og snøfokk er det også fare for at mange tak har en ujevn belastning av snø.

– Når det kommer mye vind blir snøen skjevt fordelt på taket, og vektfordelingen og belastningen blir ujevn. Om det blir mildvær eller regn, kan snøen bli veldig tung. Da er skadepotensialet stort, sier Hofstad-Nielsen.

Tenk alternativt

Som forsikringskunde har du et ansvar for å unngå og begrense skader. Men hva gjør du hvis du ikke har mulighet til å måke, selv om du vet at taket er fullt av snø?

– Tenk alternativt, oppfordrer skadeforebyggeren. – Er det noen som kan hjelpe deg med å måke taket? Finnes det et vaktmesterselskap i nærheten av hus eller hytte som tar på seg slike oppgaver?

– Uansett om du måker selv eller får noen til å gjøre det for deg, bør du tenke på sikkerheten, og passe på at ingen faller ned. Hvis du leier inn ungdom til jobben, er det du som har arbeidsgiveransvar og dermed er ansvarlig for sikkerheten, avslutter Hofstad-Nielsen.

Hvor mye snø tåler taket ditt?

Standard Norge har utarbeidet beregninger for hvor sterkt et tak må være for å tåle den forventede snølasten. Husk imidlertid at snø varierer i vekt. Tørr snø er lettere enn våt snø, gammel snø er tyngre enn nysnø.

Du kan lese mer om ulike beregninger av snølast på Standard Norges nettsider