RAPPORT: Det var Kontrollutvalget i kommunen som hadde bedt om en forvaltningsrevisjon av prosjektet Randaberg helsesenter, med formål om å undersøke kommunens rolle i byggeprosjektet som ble skjemmet av kraftige overskridelser.

I rapporten er det flere svakheter, hvor også kommunens ledelse får en god del, men uten å nevne navn i rapporten.

– Kommunen hadde ikke kapasitet til tett oppfølging av prosjektet. De manglet også kunnskap både om prosjektet, valgt entrepriseform og bestiller kompetanse, noe som kommunen som byggherre er ansvarlig for å sikre, het det blant annet.

LES HELE RAPPORTEN HER

Robert Raustein (Frp) tok ordet innledningsvis.

– Det er dagen for sakspapirer og måten saken blir lagt fram. Innstillingen er at denne tas til orientering. Det er mye jeg stusser på, blant annet der. Det er bra å ha lest revisjonen og det er bra at denne er fra noen som ikke har vært involvert i prosjektet. Nå er dette en uavhengig rapport og vi lærer oss mye rundt dette. Vi tar det til orientering, det er ikke så mye vi kan gjøre med det som er gjort i den saken, sa Raustein.

Robert Raustein (Frp) Foto: Per Thime
Fra torsdagens møte i kommunestyre. Foto: Per Thime

Ordfører Jarle Bø (Sp)

– Jeg skal innrømme vi jobbet imot en slik uavhengig rapport, fordi vi allerede hadde brukt mye tid. Vi gikk med på det og er i dag veldig glad for det. Det er jo også flere rapporter, blant annet fra Prosjektil, det er en dom som sier mye og det er utallige møtereferater, sa Bø.

Han sa videre at det er nødvendig med slike rapporter, med læringspunkter.

– Dette er historien om prosjektet fra A til Å, alt er mye og på den måten er det et nyttig dokument for å ikke komme i samme fella igjen. Dette dokumentet er med å bidra til at vi og andre blir bedre, blant annet når det gjelder å rigge en prosjektadministrasjon når slike ting settes i gang. Jeg skal ikke kommentere funnene, men anbefaler alle å lese.

APs Kristine Enger var neste.

– Jeg er ikke helt enig i at vi hadde tilstrekkelig informasjon. Vi betaler mer enn 345.000 kroner og jeg håper det er noe mer i denne rapporten som gir oss svar. Pengene er brukt, mer om det er det ikke å si, men jeg håper kommunedirektøren ser på alle rapportene i denne saken når det skal svares ut.

Høyres Renate Kolnes var neste.

– Jeg tar heller ikke punktene for det er diskutert opp og ned i mente. For oss i Høyre sa vi underveis at prosjektet skal vurderes. Vi har to rapporter og en dom - men vi lovet innbyggerne å ta dette videre og jeg håper dette blir brukt som en håndbok for videre prosjekter.

Ordfører la inn forslag til vedtak, som ble vedtatt:

Kommunestyret i Randaberg tar forvaltningsrevisjonsrapporten «Randaberg helsesenter» til orientering. Administrasjonen bes om å ta stilling til revisors anbefalinger om å:

• sikre større grad av systematikk og dokumentasjon av behovsanalyser. • belyse måloppnåelse i de ulike alternativ ved sette dem opp mot hverandre. • ha jevnlig utsjekk av hvem som har de ulike prosjektrollene og medfølgende ansvar, og sikre at endringer som involverer eksterne er nedfelt skriftlig i kontrakter. • sikre at kommunen har bestiller kompetanse

• sikre interne ressurser i kommunen som har kunnskap om prosjektet og som kan stille de kritiske spørsmålene underveis. • sikre at kommunen har nødvendig kompetanse og kunnskap om valgte entrepriseform. • sikre at kostnadsestimater som legges til grunn for prosjekter tar høyde for spesielle utfordringer, eksempelvis arkitekttegnet bygg, utfordrende tomt, utfordrende materialvalg oa. • sikre at estimater som legges til grunn blir vurdert som realistiske. • sikre prosjektering (utredning og kvalitetssikring) som gir et realistisk bilde av fremdriftsprognoser. • rapportere utfordringer tidlig og tydelig til formannskapet. • informere styringsgruppen umiddelbart når utfordringer i prosjekt oppstår. • ved større utfordringer, vurdere å stanse prosjektet for å få kontroll på fremdrift og økonomi. Tilbakemelding på hvordan kommunestyrets vedtak er fulgt opp av kommunedirektøren gis kommunestyret via kontrollutvalget ca. 6 mnd. etter at rapporten er behandlet i kommunestyret.