VANN OG RØR: Vannledningsnettet på Randaberg er stort og ganske omfattende. Det skal heller ikke bare være der, for det testes ut - som det ble gjort i går.

– Dette er noe som gjøres jevnlig i vannledningsnettet vårt. Anbefalingen er en gang annethvert år. Vi gjør det for å holde rørene rene innvendig da det har en tendens til å danne seg et belegg innvendig, spesielt på ledninger som vi kaller for «blind-strekk», noe som er rør som ender i et endepunkt, sier Sveinung Lein i kommunen til Randaberg24.

Sammen med Jan Ingvartsen er han i disse dager i ferd med å sjekke tilstanden rundt i kommunen.

– Rørledninger som har rundkjøring, typisk store transport-strekk er ikke så belastet med «groe» som blind-strekk er. Vi startet sør i Endrestø for en stund tilbake og forflytter oss nordover.

I går var det kummer i sentrumsområdet som ble sjekket, men det er også ganske mange igjen å sjekke.

I øyeblikket er det rundt sentrum det testes. Foto: Sveinung Lein

– Har noe igjen i Goakvednane som tas til uka. Tipper vi holder oss rundt sentrum noe tid fremover før vi flytter oss til Grødem. Det er viktig å stenge ventilene i kummene nordfra slik at vi hele vegen henter vann fra området som er rent når vi spyler.

– Hvor lange er slike ledninger?

– Lengden på ledningene i hver syklus vi spyler er fra 100 til 200 meter. En typisk dag med spyling for et valgt område fører til rundt fire til seks kummer som gjennomgås. En til fordel med denne jobben er at vi også hele tiden får en status på tilstanden i kummer og ledninger, fortsetter han

I tillegg tar de også vannprøver hver 14. dag på forskjellige steder.

– Det er sånn typisk på fire forskjellige punkt rundt om i Randaberg, men det rulleres på. Prøvene analyseres hos Eurofins på Klepp. Vi har et godt og moderne vannanlegg i kommunen vår, med få brudd og lekkasjer. Nettet består hovedsaklig av plastrør.