UT PÅ TUR: – Du verden så kjekt og for en opplevelse. Vi hadde 14 herlige dager på tur. Golf, sosialt samvær og ikke minst den dose lokal historieundervisning om øya Porto Santo sto på programmet.

Det forteller Olav Hamre, som sammen med 11 andre golffrelste la turen til Portugal og Porto Santo, øya som ligger nordøst for Madeira.

De storkoste seg på den portugisiske øya i 14 dager. Det ble både golf, flott utsikt og et trivelig samvær. Foto: Per Thime

Porto Santo er en liten øy med egen flyplass og noe mer enn 5.100 fastboende innbyggere. Øya er en typisk turistdestinasjon og hvert år, i perioden juni – september besøkes Porto Santo av 20.000 - 30000 turister hver måned. Turismen er den viktigste bærebjelke i øyas økonomi - ei øy som dekker 123 kvadratkilometer.

Til sammenligning er Randaberg på rundt 25 kvadratkilometer.

– Vi var åtte menn og tre damer som reiste på koselig tur sammen. 14 dager med golf og andre opplevelser var spennende. Damene på turen fikk i tillegg utvidet sin historiske horisont, for det ble også lært en del om Kristoffer Columbus og hans utforskning av den nye verden, på hans tid.

Kristoffer Columbus var en italiensk handelsmann og oppdagelsesreisende, kjent som den som oppdaget Amerika i 1492 da han forsøkte å finne den vestlige sjøveien fra Europa til India. Som 14-åring dro Columbus til sjøs, og i 1476 slo han seg ned i Portugal hvor han ble i åtte år før ferden gikk videre 3. august 1492 la Columbus ut fra Palos de la Frontera med de tre skipene «Santa Maria», «Niña» og «Pinta».

– Det er koselig med historie, men golf er også meget kjekt. Porto Santo var en ny destinasjon for oss alle og vi var veldig spent på hva øyas golfbaner ville tilby oss. Øya har et 18 hulls anlegg og en 9 hulls par 3 bane.

18 hulls banen omtaler Hamre som en «monsterbane» som er 6.000 meter lang, med mange vannhindre og mye opp og ned.

Banen seniorene spilte på lå i vakre omgivelser på den 123 kvadratkilometer store øya noen mil nordøst for Madeira. Foto: Privat

– Et veldig flott golfanlegg med betydelige utfordringer for de fleste golfere. På banens høyeste platå, spilte vi på kanten av et juv som gikk cirka 400 meter, vertikalt ned til Atlanterhavet. En dag vi spilte denne bane, hadde vi enorm sterk vind, med orkan i kastene. Vi kan trygt si at seniorene fra Randaberg var i vinden den dagen, humrer han.

Golfsenteret var på var et flott bygg som hadde bar og restaurant med alle rettigheter.

– Vi kalte det hull 19, og hull 19 ble flittig benyttet alle dager før retur til hotellet. Vi hadde fri shuttle til golfbanen med retur hver dag. Hver kveld disket portugiserne opp med en velsmakende middag med fantastisk dessertmeny og tilhørende portugisisk drikke.

Tidligere har de lokale seniorgolferne vært på andre turer, som i Sverige. Da har det også vært mye kos og kjekt sosialt. Det var det selvsagt også i Portugal.

– Middagen ble etterfulgt av dagens golfhøydepunkt, premiering av dagens «Seniorenes golfturnering». I tillegg fikk vi en times historie presentasjon av Christopher Columbus og hans historiske tilstedeværelse på Porto Santo. Historietime og premiering var tilrettelagt av våre damer. Dagene ble avsluttet med, «drømmen» om en fantastisk massasje, som alle herrene hadde behov for etter en lang dag på golfbanen.

Hamre forteller avslutningsvis litt om menneskene i Portugal.

– Portugiserne er et meget hyggelig og vennlig folk, som gir deg en veldig god opplevelse. Vi hadde en «all inclusive» pakke, som inkluderte flyreise, tur – retur fra Oslo, en fantastisk frokost, lunch og middag og alt hva hjertet begjærte av drikke.

– Var alle enige, spør vi?

– Om hva?

– At det hadde vært en fin tur?

– Ja, det var en helt fantastisk tur for oss alle, på alle måter.